Finalment, i amb molts anys de retard, Billy el Niño ha perdut les seves quatre condecoracions franquistes. Ell i altres policies de la dictadura que havien estat premiats per actes incompatibles amb les ordres al mèrit de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. Així ho ha decidit el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a conseqüència de l'aplicació de la Llei de Memòria Democràtica, que va entrar en vigor el passat mes d'octubre i que també ha precipitat l'exhumació de militars franquistes com Queipo de Llano i que aristòcrates hagin perdut els seus títols atorgats per Franco. Ara, el ministeri ha ordenat revisar i retirar aquelles condecoracions policials que agents van rebre per haver format part de la repressió de la dictadura. I Billy el Niño, sobrenom del policia franquista Antonio González Pacheco, és un dels seus màxims exponents. 

Concretament, Billy el Niño formava part de la Brigada Politicosocial franquista i va morir de coronavirus el 2020, al principi de la pandèmia, encara amb les seves quatre medalles i el 50% addicional de la pensió que se li proporcionava. A banda d'ell, hi ha com a mínim sis expedients més identificats, quatre relatius a guàrdies civils, com el seu cas, i tres policies nacionals, però podrien ser-ne més. 

Petició de les víctimes 

Aquesta mateixa setmana, 13 víctimes de les tortures de González Pachecho van demanar al ministeri de l'Interior que retirés a títol pòstum les seves distincions en una carta en què reclamaven que s'apliqués la llei de Memòria Democràtica. "L'expolicia Antonio González Pacheco, membre de la Brigada Politicosocials durant els anys de la dictadura va ser un connotat torturador de les persones detingudes per defensar les llibertats i per aixecar-se contra el totalitarisme franquista en aplicació de les lleis i mesures de repressió política que estaven en vigor aquells anys. Així ho confirmen innumerables testimonis de les seves víctimes, que han estat aportats a les corresponents querelles judicials per tortures, així com altres documents sobre la repressió franquista", recordaven a Marlaska, que ja ha respost a la petició. 
 

Suport del Congrés a la retirada de les medalles 

Billy el Niño havia estat acusat repetidament de torturador durant la seva etapa a la Brigada Políticosocial, cos policial al servei de la dictadura feixista de Francisco Franco i, de fet, va ser reclamat per les autoritats judicials argentines dins d’una querella contra els crims del franquisme, però l’Audiència Nacional espanyola va denegar la seva extradició. Aquestes medalles que ha perdut amb la decisió d'Interior havien estat al centre de moltes polèmiques, ja que eren incompatibles amb les desenes de acusacions que va rebre per torturador durant el franquisme. 

Mesos després de la seva mort, el Congrés dels Diputats va reclamar al govern espanyol que li retirés les medalles a ell i la resta de funcionaris franquistes que formessin part de la repressió de la dictadura. Aquesta proposició no de llei, que van presentar conjuntament PSOE i Unidas Podemos va ser ben rebuda per la majoria de partits, a excepció del PP i Vox, mentre que Ciutadans li va donar suport. Enmig d'aquest debat, una de les líders de Vox, Rocío Monasterio, va posar en dubte les acusacions de torturador contra Billy el Niño. 

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.