Nou enfrontament a La Moncloa entre PSOE i Podemos; aquest cop per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’. Tot i que aquest cap de setmana va sortir a la llum la intenció del govern espanyol de modificar la llei estrella del Ministeri d’Igualtat, ja comencen a florir les primeres diferències entre els dos socis de govern. Les dues branques de l’executiu han començat la setmana discutint-se pel decàleg de propostes que va fer Podemos per corregir la llei, i per la possible modificació del Codi Penal, donant importància a la violència i la intimidació en una violació.

La portaveu del govern espanyol, la socialista Isabel Rodríguez, ha desmerescut aquest dilluns un decàleg que ha posat sobre la taula Podemos per tal de fer pinzellades a la llei del ‘només sí és sí’. La també ministra de Política Territorial ha demanat no “frivolitzar” amb un tema que genera “tanta tensió”. “No he de donar falsos senyals a la ciutadania”, ha manifestat en declaracions a RNE. Així doncs, ha volgut deixar ben clar que no es tracta d’un cas d’haver de dotar l’administració pública de més recursos, sinó abordar la qüestió des de la modificació del Codi Penal, ja que aquesta llei està generant polèmica per les seves conseqüències en l’alliberament de violadors.

Podemos havia proposat doblar el nombre de jutjats exclusius de violència sobre les dones, i ampliar les seves competències pel que fa als delictes sobre la llibertat sexual. En aquest mateix sentit, el partit de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, recomanava reforçar la Fiscalia de violència sobre la dona, així com garantir l’assistència jurídica gratuïta a les víctimes. La formació morada pretén també que el personal de l’Administració de Justícia, d’Interior, Educació i Sanitat rebi formació especialitzada en violència de gènere. El partit liderat per Ione Belarra també suggereix que s’augmenti el nombre de policies que es dediquen de forma exclusiva a protegir dones que han patit violència i que, per tant, s’ampliïn també les competències de les unitats especialitzades en delictes contra la llibertat sexual.

La violència i la intimidació

Per altra banda, i davant d’algunes informacions que apunten que el Ministeri de Justícia prepara una reforma que faria marxa enrere i distingiria les violacions en funció de si hi ha hagut violència o intimidació, Ione Belarra ha sortit a l’atac. En una piulada al seu compte de Twitter, la secretària general de Podemos ha demanat “no tornar al calvari probatori de demostrar si ens hem resistit de manera suficient o no, o que no havíem begut”. Es tracta d’un dels punts més espinosos de les diferències entre PSOE i Podemos

Bolaños tranquil·litza Podemos: “El consentiment es manté al centre”

Més tard, des de Cantàbria, ha sortit el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, amb ànims de tranquil·litzar Podemos. Tot i que ha confirmat que l’executiu presidit per Pedro Sánchez modificarà la llei i que el Ministeri de Justícia ja ha començat a posar-hi fil a l’agulla, ha insistit que “el consentiment es mantindrà al centre” perquè “cal evitar que les dones passin per un calvari probatori”.