Si Pedro Sánchez vol reformar la llei del ‘només sí és sí’ de forma immediata i sense el suport de Podemos, pot fer-ho; més enllà de les conseqüències que es poguessin generar en la relació entre els dos partits que conformen el govern espanyol. Així de clar ho ha deixat aquest dilluns Alberto Núñez Feijóo, que ha garantit al cap de l’executiu el suport del PP en una reforma d’aquesta llei. “Garanteixo el suport a la modificació de la llei encara que Sánchez tingui o no el suport del Consell de Ministres o del Congrés dels Diputats”, ha manifestat el líder popular al Comitè Nacional del partit.

Feijóo ha manifestat que la “divisió” que hi ha a La Moncloa entre el PSOE i Podemos és “especialment dolorosa” al voltant del “disbarat de legislació” del ‘només sí és sí’. Segons el president del PP, es tracta d’un text que ha passat “vergonya nacional i internacional”, pels centenars de violadors que han vist reduïdes les seves penes per poder-se beneficiar de la llei estrella del Ministeri d’Igualtat. “Davant d’un error d’aquesta magnitud no tenen cabuda les discussions o les negociacions, sinó una modificació immediata de la llei”, ha assegurat davant de la plana major del PP. Just abans que Feijóo pronunciés aquest discurs, ja s’havia pronunciat en una línia idèntica la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que en declaracions davant dels periodistes ha afirmat que veuria amb bons ulls “qualsevol modificació” d’aquesta llei.

 

 

El consentiment i el Codi Penal, els punts de xoc entre PSOE i Podemos

La llei del ‘només sí és sí’ pivota al voltant de la idea que les dones no hagin de demostrar si s’han resistit o no davant d’una agressió sexual; sinó pel sol fet que hi hagi hagut consentiment o no. I això és, precisament, el que aquest dilluns genera més friccions entre PSOE i Podemos. El Ministeri de Justícia prepara un document per maquillar la llei del 'només sí és sí', i tot apunta que es faria a través del Codi Penal. És a dir, fer una passa enrere i tornar a la diferenciació que es feia anteriorment: valorar si hi havia hagut violència o intimidació en una agressió sexual; o bé que siguin castigades amb més anys de presó.

Això, però, xoca amb el pilar fonamental que sosté Podemos: una violació es produeix quan no hi ha hagut consentiment, independentment de la resistència de la víctima. Els socialistes insisteixen que aquest pilar bàsic no es tocarà, però les alarmes han començat a sonar a Podemos. De fet, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat que Justícia treballa per corregir els errors de la llei, però sense tocar el punt del consentiment. De la mateixa manera s’ha expressat la portaveu del PSOE i ministra d’Educació, Pilar Alegría.