El PSOE, el PP i Vox tornen a remar junts per protegir la casa reial. Aquesta vegada les tres forces polítiques han unit els seus vots a la Mesa del Congrés dels Diputats per frenar la tramitació de l'última iniciativa impulsada per investigar els comptes de la família reial, concretament es proposava establir la quantitat total de diners públics que es destinen a finançar activitats públiques i privades dels seus membres, segons informa Europa Press. 

L'única força de la Mesa del Congrés que ha votat a favor de la iniciativa ha estat el soci de govern de Pedro Sánchez, Unidas Podemos. Els altres tres partits que conformen la Mesa han votat en contra seguint els criteris fixats pels serveis jurídics de la cambra. 

Els tres grups que han frenat la tramitació de la iniciativa han eludit la investigació de la casa reial emparant-se en la seva interpretació de l'article 65 de la Constitució, que faculta el cap de l'Estat per disposar lliurement i sota el seu criteri d'aquests diners per al manteniment de la seva família i casa. 

Els serveis jurídics de la cambra també s'han acollit a aquest article per eximir la família reial de la fiscalització dels seus comptes, segons ha pogut saber Europa Press. A més, han posat sobre la taula l'article 56.3 de la Constitució, que estableix que la persona del Rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat, per rebutjar la pretensió d'aquests grups.

Fiscalització exhaustiva 

Els impulsors d'aquesta iniciativa que ha acabat fent aigües han estat Esquerra, EH Bildu, Junts, el PDeCat, el BNG, Compromís i Más País. Tots aquests partits sol·licitaven crear una comissió que investigués totes les despeses imputables a les arques de l'Estat derivades de totes les activitats de la família reial. És a dir, seguir on van els diners públics que reben els monarques, tant si els gasten en les seves activitats públiques o privades. 

Entre els objectius en el punt de mira de la comissió es trobava conèixer exactament quantes persones presten serveis a la casa reial, quins contractes tenen i quant cobren. Especialment, els grups proposants sol·licitaven que el Congrés aclarís les despeses d'aquest tipus que es carreguen als ministeris de Presidència, Defensa, Interior i Afers Exteriors.

La investigació no pretenia limitar-se als membres de la família reial actius actualment, sinó que incloïa les depeses del rei emèrit Joan Carles I, per saber, per exemple, quant es destina en l'actualitat a la seva seguretat. 

 

Imatge principal: El rei Felip VI durant l'acte d'obertura de l'any judicial / Efe