Els intents per investigar els escàndols de la monarquia tornen a topar amb un mur: el del PSOE. Aquest dimarts a la Mesa del Congrés dels Diputats, els socialistes han tornat a unir els seus vots amb el PP i l'extrema dreta de Vox per tombar les diverses iniciatives que pretenien fiscalitzar la Casa Reial. No han prosperat ni les dues comissions d'investigació (una impulsada per Unidas Podemos), ni tampoc la petició de compareixença del rei Felip VI pel frau fiscal del seu pare i la vacunació de les seves germanes. Els de Pablo Iglesias s'han tornat a quedar sols.

La primera comissió va ser registrada a principis de la setmana passada per ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. Posaven la lupa en "la trama vinculada a les presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques i comercials amb l’Aràbia Saudita". El divendres va arribar una nova iniciativa, liderada per Unidas Podemos i subscrita pels anteriors partits. Aquesta comissió buscava investigar “les irregularitats fiscals comeses per Joan Carles de Borbó en ocasió de la contractació i l’abonament a càrrec de la Fundació Zagatka de vols privats posteriors a la seva abdicació”. Destacaven que els fets són posteriors a la seva renúncia a la Corona per poder tornar a rebre l’aval dels lletrats de la cambra.

Tampoc no s'ha admès a tràmit la iniciativa dels grups d'ERC, Junts, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. Demanaven la compareixença de Pedro Sánchez i la del rei Felip VI. Volien que el monarca "donés compte davant del Congrés dels Diputats de la marxa del rei emèrit del país, així com les últimes informacions conegudes en relació a membres de la família reial".

El secretari de la Mesa, el comú Gerardo Pisarello, ha denunciat com "PP, Vox i PSOE acaben d'evitar un cop més que s'investigui Joan Carles I pels seus vols de plaer no declarats a Hisenda". Citant un article seu, ha carregat contra "un blindatge vergonyós que no evitarà el judici social sobre una institució marcada pel privilegi".