Les negociacions es reprenen. Aquest dilluns, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat a Alberto Núñez Feijóo, president del Partit Popular, els membres que ha designat per negociar, d'una banda, la renovació del Consell General del Poder Judicial i, de l'altra, les qüestions econòmiques. En l'apartat de justícia, l'interlocutor del PSOE amb el PP serà Félix Bolaños, ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica; mentre que la responsable socialista de parlar de la matèria econòmica amb el principal partit de l'oposició serà la titular del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero. Per la part popular, Feijóo ha designat Esteban González Pons com a interlocutor en qüestions de la justícia, mentre que Juan Bravo serà l'encarregat de negociar amb Montero els afers econòmics.

Des de la Moncloa, expliquen que tant Bolaños com Montero es posaran en contacte "properament" amb González Pons i Bravo, respectivament. D'aquesta forma, s'oficialitza que es reprenen els contactes per abordar diferents aspectes que l'executiu central considera "essencials". En el vessant judicial, els temes pendents són la renovació del Consell General del Poder Judicial —sobre aquest aspecte, la Moncloa subratlla que "la renovació dels òrgans constitucionals es compleix, no es negocia"—, del Tribunal Constitucional, la reforma de l'article 49 de la Constitució —essencialment, consistiria en l'actualització del llenguatge emprat i l'estructura del text, proposa el govern espanyol—, l'eliminació del vot pregat amb l'objectiu de facilitar la participació política de les persones amb nacionalitat espanyola que resideixen a l'estranger i que el PP torni a sumar-se al Pacte Antitransfuguisme, òrgan que va abandonar el juny de 2021.

Pel que fa a la perspectiva econòmica, els punts que aquestes delegacions tenen previst abordar són el decret de resposta a les conseqüències econòmiques de la guerra —la votació es materialitza aquest dijous—, l'acord per a la transició energètica, aspectes de l'Agenda 2030 i la manera d'aconseguir uns preus més baixos i estables dels subministraments energètics per la guerra. Altrament, també es parlarà de la gestió i coordinació dels fons europeus i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que va aprovar l'executiu estatal. La Moncloa assegura que "espera" que Feijóo doni resposta als onze punts que Sánchez li va plantejar en la trobada que ambdós van mantenir el 7 d'abril, amb la perspectiva de "reconstruir els consensos bàsics amb el principal partit de l'oposició". Entre aquests plantejaments, hi havia un acord per "blindar" el pacte d'Estat contra la Violència de Gènere i la "lleialtat" de la formació popular en política exterior o lleis com la de Seguretat Nacional.

Renovació de l'estructura de la Casa Reial

Aquest dilluns, la monarquia espanyola ha fet un pas que, fins ara, no s'havia vist mai. Per primera vegada, la Zarzuela ha fet públic el patrimoni personal del rei Felip VI. Aquest ascendeix a 2.573.392,80 euros, dels quals 2,26 milions els té en dipòsits en comptes corrents o d'estalvi i valors de participació en fons, en tant que els 300.000 euros restants corresponen a objectes d'art, antiguitats i joies. Poca estona després d'aquest comunicat de la Casa Reial, la Moncloa ha explicat que, al Consell de Ministres d'aquest dimarts, s'aprovarà "un reial decret pel qual es reforma l'estructura i el funcionament de la Casa de Sa Majestat el Rei". Sobre aquesta nova norma, el govern espanyol detalla que "reforçarà la transparència, la rendició de comptes, l'eficiència i l'exemplaritat a la Casa Reial".