Mesura inèdita. Per primera vegada, la Casa Reial ha fet públic el patrimoni personal de Felip VI. Aquest ascendeix a 2,57 milions d'euros. Es tracta d'una suma acumulada des de l'any 1998. En específic, el patrimoni arriba a 2.573.392,80 euros. Si aquesta quantia es desxifra, 2,26 milions corresponen a dipòsits que té en comptes corrents o d'estalvi i valors de participació en fons, mentre que els 300.000 euros restants són objectes d'art, antiguitats i joies, ha avançat la Zarzuela. Aquesta decisió de fer públic el patrimoni del monarca s'adopta com a "mesura d'exemplaritat i transparència", defensen des de la Casa Reial. En relació amb les retribucions percebudes en els darrers 25 anys, primer com a Príncep d'Astúries i, després, com a rei, Felip VI hauria cobrat prop de quatre milions d'euros.

 

El comunicat de la Casa Reial

La Zarzuela ha publicat un comunicat aquest dilluns a la tarda amb una nota adjunta on es detalla el patrimoni personal de Felip VI. En aquesta nota, la Casa Reial manifesta que "des de la seva proclamació davant les Corts Generals el 19 de juny de 2014, Sa Majestat el Rei va iniciar el camí de la modernització de la Corona per fer-la mereixedora del respecte i la confiança dels ciutadans sota els principis d'exemplaritat, transparència, rectitud i integritat en els seus comportaments". En aquest sentit, recorden que, en el seu discurs de proclamació com a nou monarca d'Espanya, va afirmar que "avui, més que mai, els ciutadans demanden amb tota la raó que els principis morals i ètics inspirin —i l'exemplaritat presideixi— la nostra vida pública. I el Rei, al capdavant de l'Estat, ha de ser no només un referent, sinó també un servidor d'aquesta justa i legítima exigència de tots els ciutadans".

Afegeixen en el comunicat que "aquesta demanda de regeneració pública és molt present en els milions de persones que encaren la seva feina quotidiana amb esforç i honestedat, amb vitalitat i generositat; persones que, cada dia, compleixen amb les seves obligacions, posen de manifest els seus valors cívics i així construeixen i defineixen el futur del país". La Zarzuela sosté que "aquesta demanda ciutadana inspira i està present als missatges i mesures que ha anat adoptant Sa Majestat el Rei per donar compliment al seu compromís de renovar la monarquia per a un temps nou" i que, per això, Felip VI, "guiat per aquest mateix esperit de servei i compromís cívic, afegeix avui a les seves responsabilitats constitucionals la seva decisió personal de fer públic el seu patrimoni, que ascendeix a la quantitat de 2.573.392,80 euros".

 

En una nota complementària, la Casa Reial afegeix que Felip VI "presenta anualment la corresponent declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i també la declaració de l'Impost sobre el Patrimoni". Encara sobre aquest patrimoni, asseguren que aquest està "principalment constituït per les retribucions que ha percebut dels pressupostos de la Casa de Sa Majestat el Rei al llarg d'aquests darrers 25 anys; primer com a Príncep d'Astúries a partir de l'any 1998 i posteriorment com a Rei a partir de 2014". Les retribucions salarials brutes pugen a 4.275.796,94 euros. "D'aquesta quantitat, cal deduir les retencions fiscals practicades, així com l'import dels impostos satisfets al llarg d'aquests anys", indica la Zarzuela. Els més de 2,5 milions d'euros de patrimoni s'integren de 2.267.942,80 euros en "dipòsits en compte corrent o d'estalvi i valors representatius de la participació en fons propis de qualsevol entitat" i de 305.450 euros en "objectes d'art, antiguitats i joies de caràcter personal que han estat objecte de la corresponent taxació".

Reforma de l'estructura de la Casa Reial

Sobre l'actual assignació que rep el monarca espanyol i que surt del pressupost de la Casa Reial, la quantia anual és de 258.927 euros bruts, que cobra en 12 mensualitats. La retribució al mes, doncs, seria de 21.577,25 euros. Per la seva banda, la reina Letizia percep cada any 142.402 euros bruts, mentre que la princesa Elionor són 116.525 euros. Paral·lelament, la publicació coincideix amb un anunci que ha fet la Moncloa poc després de sortir a la llum el patrimoni del rei. Aquest dimarts, "el Consell de Ministres aprovarà un Reial Decret pel qual es reforma l'estructura i el funcionament de la Casa de Sa Majestat el Rei. Aquest Reial Decret reforçarà la transparència, la rendició de comptes, l'eficiència i l'exemplaritat a la Casa Reial".

Per a més inri, també es difon aquest patrimoni en un moment en què s'especula amb la tornada de Joan Carles I. Malgrat que el rei emèrit ja va confirmar que no s'instal·laria de manera permanent a Espanya —tot i que la Fiscalia va arxivar les investigacions de presumptes tripijocs—, va explicar en una carta dirigida al seu fill que sí que "visitarà amb freqüència" l'Estat. La Razón publica, de fet, que una data que comença a sonar amb força pel retorn de l'emèrit és el 10 de juny. Seria a Sanxenxo (Galícia), on se celebrarà a partir d'aquella jornada el Campionat del Món de Vela.