El Govern del PP i el PSOE ultimen un acord per prohibir per llei el tall de subministrament elèctric a les llars sense recursos, més vulnerables, durant tot l'any i no només a l'hivern, i negocien firmar una "treva social".

El portaveu del grup parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, ha explicat, en roda de premsa, que el Reial Decret que canvia el finançament del bo social estenent-la al 100 % de les comercialitzadores podria incloure la prohibició de no tallar "per llei" el subministrament a les famílies qualificades com a "més vulnerables".

La proposta que el PSOE ha traslladat al Govern vincula l'aprovació del Reial Decret que reguli el finançament del bo social que es modifiqui de forma urgent l'article 42.1 del sector elèctric, per evitar la interrupció del subministrament a famílies molt vulnerables.

Preu en funció d'ingressos

També exigeixen que els consumidors més vulnerables accedeixin a un preu de l'electricitat en funció dels ingressos i no del mercat.

Hernando ha assenyalat que el Reial Decret amb aquestes mesures podria ser aprovat en el pròxim Consell de Ministres o en el següent, encara que ha puntualitzat que per al seu desenvolupament reglamentari es tindria en compte el posicionament de les CCAA, tema que han demanat que s'abordi en la pròxima Conferència de Presidents.

Sobre això, el PSOE proposa que les CCAA i els Ajuntaments a través dels seus serveis socials defineixin els casos de famílies més vulnerables dins del marc de les seves competències en política social.

El portaveu socialista ha assenyalat que està mantenint avui converses amb el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, i ha confiat que en les pròximes hores s'arribi a un acord que beneficiï a moltes persones i especialment "ara a l'hivern quan mes fueteja el fred".

Treva social

Tanmateix, ha incidit que es tracta d'una "treva social" que protegirà els ciutadans espanyols més vulnerables durant tot l'any a fi de prohibir legalment els talls de subministrament elèctric.

Hernando ha considerat que si el Consell de Ministres aprova aquest divendres el Reial Decret, el Congrés podria validar-lo a finals de gener. De fet el grup parlamentari socialista mantindrà demà en el Congrés una reunió amb el ministre d'Energia per avançar en el nou disseny del bo social.

"Per primera vegada es planteja una mesura sectorial encaminada a la lluita contra la pobresa. És la forma més eficaç per abordar un fenomen amb moltes cares i és un gran pas endavant cap a una política integral de lluita contra la desigualtat", incideix la proposta socialista.

El PSOE reitera que amb la modificació de la Llei Elèctrica s'assegura el dret a unes necessitats bàsiques de la ciutadania, en el desenvolupament de l'Estat de Benestar, entre les que es contemplen les necessitats bàsiques de la llar. En aquest sentit, assenyala que la llum i el gas han de ser drets socials bàsics i la pobresa energètica ha de ser prioritat en la política energètica d'Espanya.