Els diputats del PSOE, PP, Cs i Vox han evitat que el Parlament Europeu incorporés en l'informe de balanç sobre les passades eleccions, que s'ha aprovat al ple aquesta setmana, dues esmenes sobre l'escó d'Oriol Junqueras. La primera de les esmenes proposava incorporar a l'informe, elaborat per l'eurodiputat Pascal Durand, la referència a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE en relació a la qüestió prejudicial sobre la immunitat del president d'ERC. La segona, era per prendre posicionament en relació amb aquest tema.

En concret, la segona esmena assenyalava que l'Eurocambra “lamenta que Oriol Junqueras no pogués ocupar l’escó que li corresponia, deixant així el Parlament Europeu incomplet; considera que, atès que el Parlament Europeu és l’únic òrgan competent per suspendre la immunitat dels seus membres, ha d’actuar de conformitat amb la Carta en fer-ho”.

 

Les esmenes estaven signades pel grup el Grup Verds/ALE, del qual forma part ERC, així com pels tres eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, Sira Rego d’IU, Miguel Urbán de Podemos, Pernando Barrena d’EH-Bildu, el socialista eslovè Milan Brglez, Katerina Konecná del grup de l’Esquerra Unitària Europea i Leila Chaibi de la France Insoumise.

Rebutjades

Finalment, en la votació que es va fer ahir a la nit, la primera esmena, que proposa recollir el pronunciament del TJUE, va quedar rebutjada per 180 vots a favor, 479 en contra i 37 abstencions. Mentre que la segona, sobre el dret de Junqueras a l'escó, ha aconseguit 139 vots a favor, 479, en contra i 76 abstencions.

Les dues esmenes han rebut el suport dels grups dels Verds-Aliança Lliure Europea i del grup Confederal d’Esquerra Unitària Europea.

Pel que fa als grans grups de l’Eurocambra, el Partit Popular Europeu, el més nombrós, s'ha inclinat de manera gairebé unànime (184) pel no, amb l'única excepció de dues abstencions.

El grup Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, en què està enquadrat el PSOE, ha rebutjat les dues propostes de manera molt majoritària (131) tot i que la segona esmena ha aconseguit tres vots a favor i 8 abstencions -totes menys una, d'eurodiputats francesos-.

El grup Renew, en el qual està emmarcat Cs, ha comptat amb 93 no, el vot a favor d'Izaskun Bilbao del PNB i 4 abstencions.

Pel que fa al grup de Conservadors i Reformistes Europeus, del qual forma part Vox, ha registrat 49 vots en contra, 3 a favor i 10 abstencions.

El grup Identitat i Democràcia, que acull la major part de partits de dreta i extrema dreta, apareix molt dividit fins al punt que el gruix dels seus membres se situen en l’abstenció en la segona esmena i en el sí en la primera.

A la imatge principal, Oriol Junqueras a les portes de la presó de Lledoners / ACN