PSOE, PP i Cs han sumat els seus vots per impedir que el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, expliqui al Congrés espanyol els suposats tractes de favor perquè la filla del jutge Marchena aconseguís una plaça de fiscal.

El PSOE ha sumat els seus vots a la mesa del Congrés als del PP i Ciutadans per frenar la petició de compareixença del president del CGPJ, impulsada per Izquierda Unida el passat mes de juliol, perquè Carlos Lesmes expliqués en seu parlamentària l'abast de les denúncies aparegudes sobre suposats tractes de favor en l'accés a la carrera judicial de Sofia Marchena Perea, filla de Manuel Marchena, alt càrrec de la Judicatura i president de la Sala Segona del Suprem.

Segons ha informat IU, PSOE, PP i Ciutadans han unit interessos -igual que van fer per tombar la petició de creació d'una comissió sobre les presumptes irregularitats en l'activitat i els negocis del rei Joan Carles I- per no tramitar la petició que signava Alberto Garzón perquè Lesmes expliqués al Congrés tot el que sap d'aquest assumpte. Els tres partits argumenten que aquestes qüestions no són fiscalitzables.

Segons diferents informacions, Sofia Marchena va triar voluntàriament el 2016 la carrera judicial, en comptes de la carrera fiscal, per a la qual hi havia places vacants en aquell moment. I segons IU és molt cridaner que dos anys després optés per la carrera fiscal, per la qual cosa es va crear una plaça extra de fiscal que li va ser adjudicada. El procés incorreria així en una modificació arbitrària de l'oferta de places de fiscals per al 2018, que era de 35 i no 36.