Malgrat les acusacions creuades i la inestabilitat política a l’estat espanyol, el bloc del 155 format per PSOE, PP i Cs, s’ha unit per demanar al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que prohibeixi que es faci la conferència de dilluns a la cambra amb els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont.

En una carta, els eurodiputats Iratxe García Pérez (PSOE), Esteban González Pons (PP) i Javier Nart (Cs) afirmen que Puigdemont va ser el principal “artífex” d’un pla per “subvertir l’ordre constitucional a Espanya” i ha fet “ostentació” de “reiterada desobediència” a ordres del Tribunal Constitucional. “Permetre la presència del senyor Puigdemont no es compadeix amb el noble paper del Parlament Europeu com a referent de la democràcia i l’Estat de dret que prevalen a la UE”, argumenten en la petició perquè es prohibeixi l’acte.

carta cs pp psoe tajani contra puigdemont torra 1

carta cs pp psoe tajani contra puigdemont torra 2

Amb tot, fonts de l’Eurocambra han afirmat a l’ACN que la decisió és en mans de Tajani, però que no veuen "com es podria prohibir l'acte ni perquè".  

“Creiem que el Parlament Europeu representa un dels pilars sobre els que seu la UE, com és l’Estat de Dret i el respecte a la legalitat no ha d’acollir algú que es troba evadit de l’acció de la justícia espanyola”, asseguren PP, PSOE i Cs a la carta. "Li demanem que, en qualitat de president de l'Eurocambra, no permeti la celebració de la conferència prevista el proper 18 de febrer", afirmen els eurodiputats espanyols.

Puigdemont està "usurpant" el càrrec

Segons ells, “cap règim democràtic ni cap mandat permet la violació deliberada de les normes superiors de l’Estat”. En la missiva, apunten que tot i que Puigdemont es presenta a si mateix com a president “legítim” de Catalunya està “usurpant” la denominació del càrrec, del qual va ser destituït pel 155.

A més, diuen, és “responsable” de l’aprovació de lleis que “sobre el paper derogaven la constitució espanyola a Catalunya i els drets fonamentals dels catalans consagrats en aquesta".

Els eurodiputats defensen que haurà de ser la justícia espanyola la que determini si “els indicis de criminalitat” per l’1-O “són o no constitutius de delicte”. En aquest sentit, remarquen en el text enviat a Tajani que el judici recentment iniciat al Suprem “es desenvoluparà amb el màxim grau de transparència possible”.

Això, diuen, inclou la retransmissió en directe i “la possibilitat de qualsevol persona que vulgui assistir en qualitat d’observador sense més limitació que l’espai disponible a la sala”.

En el text, els eurodiputats asseguren que Puigdemont no ha estat “perseguit per les seves idees” i com a exemple expliquen que si bé Torra defensa els mateixos plantejaments, “a diferència de l’antecessor, s’ha mantingut dins de la legalitat”.

L’eurodiputat Calvet encara va més lluny

Per la seva banda, l’eurodiputat Enrique Calvet, que va abandonar UPyD, va anar una mica més lluny ahir mateix quan va assegurar que la presència de Torra i Puigdemont  “pot posar en risc la seguretat de tots”, tal i com li va assegurar, via carta, a Antonio Tajani. Es dona la circumstància que Calvet forma part de l’eurogrup ALDE, els socis alemanys del qual van convidar a sopar Puigdemont dimarts a Berlín.

Al seu torn, el president Puigdemont ha convidat els grups que volen prohibir la seva conferència a assistir-hi i a que entenguin que "bloquejar espais parlamentaris i habilitar espais judicials els allunya dels estàndards democràtics europeus".