El president Quim Torra i el seu predecessor en el càrrec i actualment a l'exili, Carles Puigdemont, han estat convidats per eurodiputats a pronunciar una conferència a la seu del Parlament europeu a Brussel·les, dilluns vinent 18, que versarà sobre el judici al procés. Així ho ha avançat Europa Press.

La ponència es titula Catalunya i el judici sobre el referèndum: Un repte per a la Unió Europea i anuncia Torra i Puigdemont -ambdós sota el càrrec de president de Catalunya"- com a únics intervinents en un acte que començarà les 18:30 hores.

Es tracta d'un esdeveniment organitzat per l'eurodiputat nacionalista flamenc de la NV-A Ralph Packet i per l'eurodiputat i exministre d'Exteriors eslovè, Ivo Vajgl, ambdós membres de la 'Plataforma per al diàleg UE-Catalunya', creada per eurodiputats en suport al procés independentista a Catalunya.

Enrique Calvet demana denegar l'accés a Puigdemont

El president del Parlament europeu, el conservador italià Antonio Tajani, està al corrent de la convocatòria i ha rebut per carta la queixa d'un eurodiputat, el liberal espanyol Enrique Calvet, encara que no ha pres cap decisió, segons han indicat fonts del seu equip.

La carta firmada per Calvet, a la qual ha tingut accés Europa Press, demana a Tajani que impedeixi l'accés de Puigdemont a la institució europea per ser un "escapat" de la Justícia espanyola i adverteix que la seva presència podria "posar en risc la seguretat de tots i el bon desenvolupament, la imatge i el prestigi de l'activitat política d'aquesta Institució."

A més, critica que Puigdemont sigui presentat al cartell de l'acte com a president de Catalunya i considera que es tracta d'una "usurpació de funcions", perquè, afegeix l'eurodiputat, "ell no és president de res".

"La presència d'un pròfug de la justícia espanyola i usurpador de funcions al santuari de la democràcia europea és insultant per a l'Estat membre i per a tot Europa", ha argumentat en la missiva a Tajani.