La sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut juga, per primer cop, a favor de Junts pel Sí. En cas que el PP i el defensor del poble no haguessin recorregut l’Estatut davant el Tribunal Constitucional (TC), a dia d’avui els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries tindrien caràcter vinculant i, per tant, serien de compliment obligatori.

A efectes pràctics, el Consell de Garanties Estatutàries hauria de suspendre la disposició addicional 31 dels pressupostos, que recull el compromís del Govern d’habilitar les partides pel referèndum, ja que aquesta és inconstitucional segons un dictamen de l’òrgan conegut aquest divendres.

La realitat però, es radialment oposada. Després de l’aprovació de l’Estatut al Congrés dels Diputats l’any 2006, i del posterior referèndum a Catalunya, el PP i el defensor del poble van recórrer el text estatutari al TC, que va decidir, entre d’altres aspectes, eliminar el caràcter vinculant del Consell de Garanties Estatutàries.

Els magistrats del TC van considerar que si el dictamen del Consell fos vinculant, “es perjudicaria el monopoli de rebuig de les normes amb força de llei reservat per l’article 161 CE a aquest Tribunal”. No van acceptar que el Consell de Garanties els fes competència.

Degut a aquesta decisió, els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries no tenen, a dia d’avui, cap caràcter vinculant. Per aquest motiu, el Govern pot decidir lliurement no acatar el dictamen sobre el referèndum, tot i que això no exclou que els grups parlamentaris de l’oposició, o el mateix Govern espanyol, puguin presentar un recurs davant el TC contra els pressupostos. L'ofensiva, però, no es podrà fer a Catalunya mateix.