El PSOE i el PP han arribat a un principi d’acord per modificar la Constitució. Ara bé, només maquillaran l’article 49, per tal de retirar el terme ‘disminuït’ de la Carta Magna espanyola. Res més que això. És una de les peticions que ha exigit aquest dimecres la portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, en la seva reunió amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. La popular ha explicat en una posterior roda de premsa que els populars no volen obrir la porta a modificar altres aspectes de la Constitució.

Tot i que l’acord no estigui signat, s’han “establert les bases” perquè això sigui possible, asseguren fonts del PP. Així ho ha explicat també el ministre de la Presidència tan bon punt ha acabat aquesta reunió que s’ha celebrat a la cambra baixa. Ha assenyalat que avui dia, la Constitució utilitza un terme per referir-se a les persones amb discapacitat és “gairebé ofensiva” i “no s’adapta als estàndards internacionals. Per a Félix Bolaños, arribar a un acord amb el principal partit de l’oposició es traduirà en una bona notícia perquè “demostrarà que la Constitució està ben viva”.

Tant La Moncloa com el PP confien que la modificació d’aquest article assoleixi un ampli suport parlamentari. Ambdues parts, tal com apunten fonts populars i del govern espanyol, és que la modificació s’adapti a les recomanacions que va fer el Consell d’Estat en el seu moment, que es basen en respectar els estàndards internacionals i parlar de ‘persones amb discapacitat’ i no ‘disminuïts’, com apareix actualment al text. Alerta: tampoc no es pot fer servir el terme ‘discapacitades’, sense utilitzar ‘persones’, ja que alguns col·lectius ho troben ofensiu.

Félix Bolaños ha aprofitat la seva compareixença per urgir al PP a arribar a un pacte per renovar el Consell General del Poder Judicial. Davant la seva insistència de posar punt final a “l’anomalia” de tenir un òrgan dels jutges espanyols caducat des de fa quatre anys, la popular Cuca Gamarra ha criticat que el ministre hagi aprofitat el marc d’un principi d’acord sobre una reforma de la Constitució per criticar el PP.

D’altra banda, Bolaños no ha volgut opinar gaire sobre el posicionament de la Fiscalia, després que l’organisme públic hagi demanat mantenir els 13 anys d’inhabilitació per a Oriol Junqueras. El ministre, però, sí que ha assenyalat que aquesta notícia demostra que fets com els de l’1-O continuen estant penalitzats al nou Codi Penal. “Respecto el criteri de la Fiscalia i el que decidirà el Suprem sobre aquestes penes”, ha manifestat. No ha fet cap avançament, no obstant, sobre l’enviament de tancs a Ucraïna, i no ha donat més informació que la que ha anunciat també aquest dimecres la ministra de Defensa, Margarita Robles.