Si el govern espanyol decidís deixar en mans del Congrés dels Diputats la decisió d’enviar tancs cap a Ucraïna, no hauria de tenir, en un principi, cap problema perquè sortís aprovada. El PSOE hi votaria a favor, i també ho hauria de fer el PP, que ha demanat a La Moncloa que efectuï l’enviament d’aquests vehicles pesants cap al país envaït per Rússia. Però es tracta d’una qüestió que fins i tot divideix el govern espanyol: la ministra Ione Belarra, secretària general de Podemos, s’hi oposa frontalment. A Madrid hi ha un nou debat sobre la taula que divideix el Consell de Ministres i els socis d’investidura, perquè la majoria d’aquests no veu amb bons ulls contribuir en una escalada armamentística en aquest conflicte bèl·lic.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha confirmat aquest dimecres que està disposada a enviar tancs Leopard a Ucraïna i també a entrenar soldats per fer-ne ús, però ha insistit en la necessària coordinació amb els aliats. En declaracions a l'agència EFE, ha afirmat que el govern espanyol està a l'espera que Alemanya expressi la seva voluntat d'enviar aquests vehicles pesants de manera pública i oficial. Es manté el dubte, però, sobre quants tancs enviaria l'Estat a Kíiv.  

Per altra banda, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha manifestat aquest dimecres que enviar aquests vehicles pesants cap a Kíiv provocaria una “escalada bèl·lica” a Europa i podria propiciar “una resposta de Rússia molt perillosa”. “És el moment de liderar la via diplomàtica a Europa en la guerra d’Ucraïna”, ha manifestat, a més d’apostar per la pau i el diàleg com a eines per posar punt final a la invasió del país europeu per part de les tropes russes.

Ja es va manifestar dimarts en aquest mateix sentit el soci majoritari de Sánchez al Congrés. Va ser el portaveu d’Unidas Podemos a la cambra baixa Pablo Echenique qui va recordar en seu parlamentària que el seu grup sempre ha estat en contra d’enviar armament que pugui desenvolupar en una escalada armamentística. Va suplicar, en aquest sentit, a no caure en els desitjos del PP d’enviar “tancs i més tancs”.

El PP demana “assumir la responsabilitat”

La portaveu del PP a la cambra baixa, Cuca Gamarra, havia instat el govern presidit per Pedro Sánchez a “assumir la seva responsabilitat” per tal de contribuir en la lluita contra les tropes russes. “La guerra ens afecta a tots”, va assenyalar la popular, escudant-se en unes declaracions del socialista català Josep Borrell, l’Alt Representant de la Unió Europea en política exterior, en les quals va donar la seva llum verda a l’enviament d’aquest tipus d’armament.

El PNB, a favor de “la decisió d’Alemanya”

Qui ha estat hàbil aquest dimecres a no avançar-se massa en aquesta qüestió ha estat el líder del PNB a Madrid, Aitor Esteban. Just abans que comencés un esmorzar informatiu amb Gabriel Rufián, el diputat basc ha estat preguntat pels periodistes, i no s’ha pronunciat sobre la possibilitat que Espanya enviï tancs cap al país de Volodímir Zelenski. En canvi, sí que ha dit que Europa no pot estar “a mitges” en aquesta guerra, i ha manifestat que comparteix la decisió d’Alemanya d’enviar Leopards.

ERC i Bildu, en contra

En aquell esmorzar informatiu, Rufián ha estat preguntat sobre aquesta qüestió. El líder d’Esquerra Republicana al Congrés ha deixat clar que està en contra d’enviar tancs a Ucraïna i ha demanat que aquesta decisió passi per la cambra baixa. “És de primer de democràcia, davant d’una decisió tan transcendental”, ha dit. De manera molt similar s’ha pronunciat la portaveu d’EH Bildu al Congrés Mertxe Aizpurua, que ha insistit a fer ús del “diàleg” i les “vies diplomàtiques” per posar fi a la guerra entre Ucraïna i Rússia.