Les vacances d’estiu no han servit per als partits espanyols. A hores de la nova reunió que mantindran aquest dijous el PSOE i Unidas Podemos al Congrés, amb el deadline al 23 de setembre, tant Pedro Sánchez com Pablo Iglesias han tornat a evidenciar les seves posicions totalment enrocades o que fins i tot han retrocedit. Entre retrets i crides a l’altra part a cedir, la cançó de la repetició electoral el 10-N no para de sonar. És una remor de fons cada cop més constant.

Aquest mateix dijous a la tarda, al Congrés dels Diputats, està prevista una reunió per a intentar desbloquejar in extremis la investidura de Pedro Sánchez. Aquest cop, per la banda d’Unidas Podemos, no només hi assistirà Pablo Echenique, cap negociador dels morats, sinó també membres de les altres formacions, com Jaume Asens o Alberto Garzón. Per part dels socialistes, la delegació estarà encapçalada per la vicepresidenta Carmen Calvo. Ara per ara, les posicions no fan pensar que sigui possible l'entesa.

En un esmorzar informatiu, on ha presentat la ministra Nadia Calviño, Pedro Sánchez ha tornat a tancar la porta al govern de coalició que reclamen des d’Unidas Podemos. Per contra, ha instat Pablo Iglesias a acceptar una “sortida intermèdia entre posicions antagòniques”, és a dir, entre el govern conjunt i el govern en solitari. La proposta socialista, doncs, torna a la casella de sortida no de juliol, sinó de juny: entrar en les institucions de l’Estat, però no a la taula del Consell de Ministres.

Per la seva part, Pablo Iglesias s'ha aferrat a l'última oferta que van fer els socialistes al juliol. “Diem que reprenem la negociació on la vam deixar”, ha assegurat el secretari general de Podemos en una entrevista matinal a Telecinco. “Els direm que un cop tinguem acord sobre programa, treballem sobre l’equip sobre la seva proposta del juliol”, ha insistit Iglesias, que ha avisat que una repetició electoral suposaria donar una nova oportunitat a les retes. “Sánchez sembla que vol eleccions, però crec que és un error”, ha lamentat.

D'aquesta manera, els dos partits arriben a la reunió d'aquest dijous a la tarda sense entesa a la vista. Casualment, els qui més apreten perquè hi hagi acord no són ells, sinó ERC i el PNB, que aquest dimecres van mantenir trobades amb els socialistes. El màxim dirigent jeltzale, Andoni Ortuzar, ha reclamat aquest dijous que la nova trobada entre el PSOE i UP suposi "un punt d'inflexió".