En les "poquetes" vegades que el PSOE s'ha assegut a negociar amb Podemos, els seus representants "mai han plantejat amb prioritat" fer referèndums d'autodeterminació. Així ha posat de manifest a TVE el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, que la formació lila no té al punt de mira cap tipus de referèndum.

"Potser Podemos hauria d'aclarir-se una mica", ha proposat Hernando, que els ha donat dues alternatives: "un projecte comú per a Espanya" o "projectes diferents a Euskadi, Catalunya i Galícia". A parer seu, aquest comportament "té molt a veure amb la tàctica electoral" de cara a les pròximes eleccions autonòmiques del País Basc, i ha afegit que, per això, aquest partit va anar a les celebracions del Dia de la Pàtria Basca.

Això sí. A dos dies per la reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, Hernando ha volgut ratificar que per molt que surti la qüestió del referèndum, els socialistes es reiteraran en el seu no, però continuaran insistint "fins a l'extenuació" un acord per formar govern, sempre sobre la base de l'acord amb Ciutadans.