635917622964860123w

“Hi ha base per articular una alternativa al Govern de dretes de Mariano Rajoy”. Amb aquestes paraules ha expressat Alberto Garzón, líder d’Izquierda Unida (IU) que la reunió que ha tingut lloc entre els equips negociadors del PSOE, Podemos, IU-UP i Compromís avançava. Han sigut 5 hores de reunió en un "espai a quatre", que segons Garzón, ha consistit en més de 50 torns de paraula, on s’ha parlat “només de programa".

Així, hi hi ha voluntat de seguir negociant i es trobaran dimarts, a les 18h de la tarda, per tal de seguir articulant aquesta aliança contra el PP. Els morats tindran també una reunió bilateral demà a les 16:30h amb els socialistes, que compartiran en la trobada de les 18h.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha explicat que amb 161 escons no arribava per superar la investidura. Hernando comptaria el vot de Podemos, IU i Compromís, i insisteix en què el "govern de canvi" haurà de ser transversal. Per tant, no creu contradictori seguir trobant-se amb Ciutadans i avançar-ne negociacions. Un dels seus objectius és que el proper Executiu no descansi "en les forces independentistes".

Referèndum, a l'espera

Segons ha dit Alberto Garzón, del referèndum català no se n'hauria parlat. Per la seva banda, el portaveu de Podemos, Íñigo Errejón, ha explicat que "primer avançarem en tot allò que hi ha acord, i si alguna qüestió no permet avançar, es deixarà per negociar més endavant". D'aquesta manera ha explicat que ells no posaven "línies vermelles" en aquesta fase. Feia referència al dret a decidir que diu no "abandonar", però que ha quedat aplaçat.

Per la seva banda, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha explicat que el PSOE no li havia ofert alternativa al referèndum. Domènech assegura que aquest segueix en el seu full de temes a negociar, malgrat no ha estat així en aquesta primera trobada.

C's, "l'altre"

"No ens seguim còmodes amb C's", ha dit Garzón. Ara bé, "buscarem la seva abstenció", en tant que "hi ha àmplies confluències programàtiques" entre els quatre reunits avui. Però mentre aquesta reunió es produïa, a la sala del costat, el socialista José Enrique Serrano avançava la negociació amb l'equip de C's. Un fet davant del qual IU no vol pronunciar-se, alhora que la presentació de l'acord entre socialistes i taronges podria estar a tocar.

Sánchez- Rivera

De fet, abans que els equips sortissin de la negociació va produir-se una trobada entre Pedro Sánchez i Albert Rivera, en una sala del Congrés. El motiu podria ser acabar de sellar el pacte entre ambdues formacions, en tant que Rivera no descartaria entrar al Govern. Així i tot, Albert Rivera creu que estan entre el pacte i "aixecar-se de taula".

Les matemàtiques

Segons Errejón, "respectem que es segueixi negociant amb C's", en tant que ells "avancen pel seu carril". De fet, Baldoví ha expressat que la reunió paral·lela amb els taronges se n'havia parlat "amb naturalitat". El portaveu dels morats es reafirma que són "les matemàtiques" les que deixen fora de joc a C's, en tant que si demà s'anunciés un acord entre PSOE-C's, aquest no garanteix el Govern, numèricament. Podemos no abandonaria les negociacions, a l'espera que del seu acord, que sigui per entrar al Govern.

Contraofertes

Els morats haurien abordat els documents respectius de PSOE i Podemos. "En política econòmica compartim certa sensibilitat", ha dit el portaveu dels morats, Íñigo Errejón. Errejón ha explicat que havien entrat a discutir la llei d'estabilitat pressupostària autonòmica i local, l'article 135 de la Constitució, entre d'altres. Segons el partit dels cercles, han manifestat la voluntat d'arribar a un acord amb "garanties" perquè aquells punts que defensen esdevinguin polítiques públiques, a través d'un pacte de coalició.

L'agenda

Són les qüestions relacionades amb la metodologia, i l'índex de temes allò que copat el debat de la tarda de dilluns. Aquests són la política social i l'econòmica, la regeneració democràtica, la qüestió territorial i el paper d'Espanya dins la Unió Europea (UE). Així, "les negociacions duraran el que hagin de durar", ha dit Joan Baldoví, líder de Compromís. Podemos vol un darrer punt, i és la part del nou Govern que hauria d'ocupar, malgrat els socialistes no l'han esmentat, ja que ara es centren en la investidura.

Equips negociadors

Vint-i-dues persones s'han reunit per negociar amb l'equip socialista, en resposta a la carta que Alberto Garzón va adreçar la setmana anterior a les quatre formacions.

Entre ells, s'hi trobava Íñigo Errejón, Irene Montero, Rafael Mayoral, Carolina Bescansa i el secretari d'Economia, Nacho Álvarez, de Podemos; Xavier Domènech, d'En Comú Podem; Alexandra Fernández, junt amb Yolanda Díaz d'En Marea; Joan Baldoví, Águeda Micó, Pascual Mollá i Josep Ruiz de Compromís. Des d'IU-UP hi assistien Garzón, Sol Sánchez, Isabel Elbal, Adolfo Barrena i José Luis Centella.

Per la seva banda, l'equip negociador del PSOE ha repetit amb Antonio Hernando, Jordi Sevilla, Rodolfo Ares, Meritxell Batet i Maria Luisa Carcedo.