A menys de 72 hores del tancament de la campanya electoral, els partits de l'oposició del Partit Popular (PP) han rebut amb indignació les conspiracions del ministre en funcions, Jorge Fernández Díaz. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat la dimissió del ministre i el seu "abandonament de la vida política", com a conseqüència que aquest hagués parlat amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, de possibles investigacions a líders independentistes. El socialista ha indicat que es persegueixen els delictes, no les ideologies.

"Jorge, sé fuerte"

"La màxima mostra de corrupció política és l'ús de les institucions públiques amb fins partidistes" s'ha mostrat taxatiu el líder socialista, afirmant que el govern del canvi consistia en evitar que tornessin a passar circumstàncies així. Aquestes declaracions de Sánchez s'han produït la tarda de dimecres en un parador de Toledo on ha fet una pausa per emetre aquest missatge de tall institucional. El fins ara líder de l'oposició ha afegit que si el president en funcions ho sabia "s'agravava la situació". Per aquest motiu, s'ha erigit com a "vot útil" per forçar la dimissió de l'equip del PP i el seu cap de llista. "La resposta de Rajoy serà Jorge, sé fuerte", s'ha indignat Sánchez, qui considera que l'actual executiu no prendrà cartes en l'assumpte, com no va fer-ho en precedents similars anteriors.

Aprofitant el filó que aquestes informacions poden generar en l'opinió pública abans del 26-J, el secretari general ha equiparat l'ús que n'hauria fet presumptament el ministre en funcions dels cossos policials a la petició del líder de Podemos, Pablo Iglesias, de regentar la vicepresidència del Govern. "[No es pot] passar de la policia a sou de Fernández Díaz i Mariano Rajoy a la policia a sou de Pablo Iglesias i Juan Carlos Monedero", li ha retret, després que el mateix Mondero indiqués que els jutges esperaven "instruccions" d'un govern progressista per perseguir casos de corrupció.

El cap de llista del PSOE també ha aprofitat un altre fet que va protagonitzar Fernández a l'estiu, quan va mantenir una reunió al seu despatx amb l'exvicepresident del Govern, Rodrigo Rato, investigat per la fusió i sortida a borsa de Bankia i pel seu patrimoni personal.  "Un ministre de l'Interior no es pot reunir amb un imputat i ara no té més justificacions per seguir en el càrrec", ha assegurat en una entrevista radiofònica. A parer de Sánchez, aquestes dues qüestions serien motiu per abandonar el càrrec de ministre de l'Interior en funcions i renunciar a la carrera política.

Podemos i C's

Igual de contundent s'ha mostrat Iglesias, qui ha participat en una entrevista televisiva, on ha ressaltat la gravetat del succés, dels més "greus" ocorreguts en la història d'Espanya. "He escoltat les gravacions i veiem un ministre de l'Interior que se suposa que ha de protegir-nos a tots, aparentment utilitzant el seu càrrec per investigar rivals polítics. Això hauria d'implicar dimissió immediata", ha afirmat el líder de la formació morada. El madrileny ha titllat de "cridaner" que els principals diaris de la capital no portin el succés en portada.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha estat més prudent que els dos anteriors, mostrant-se a l'espera de la resolució del jutge, qui, considera, ha d'investigar si les persones que hi parlen són Fernández Díaz i De Alfonso. De ser així, Rivera demana la seva dimissió. Sobre el coneixement per part del president en funcions del fet, ha indicat que serien "paraules majors" si Mariano Rajoy en sabés alguna cosa. Rivera ha emplaçat el seu Grup Parlamentari a estudiar si es pot fer comparèixer Rajoy o el ministre al Congrés per donar explicacions.

"En democràcia la policia està al servei de la democràcia, no d'un partit, i alguns sembla que han confós l'Estat amb el seu partit", ha assegurat el líder de Ciutadans, recalcant que per regenerar la democràcia el primer és que hi hagi confiança en les institucions.