Un cop sabut que Mariano Rajoy estudiava fer servir l'article 155 per fer vehicular el castellà a les escoles, el diputat d'En Comú Podem Joan Mena sortia a defensar en nom del Grup confederal d'Unidos Podemos el model d'escola plurilingüe, instant els socialistes a sumar majoria per fer fora del govern espanyol el Partit Popular. La formació morada s'ha mostrat molt enutjada per la mesura i ha anunciat que demanava la compareixença del ministre d'Educació Íñigo Méndez de Vigo, a més de presentar una pregunta en sessió de control.

Mena ha denunciat com a "doblement il·legítima" la mesura, ja que s'hauria desenvolupat a l'empara de la LOMCE, una llei que el Congrés va instar a paralitzar i que a més, contava amb el rebuig unànime de la comunitat educativa. "Volen imposar per la força allò que no poden imposar al Parlament perquè tenen 4 diputats" ha denunciat el portaveu. Aquest ha recordat que la immersió contava amb "consensos socials, polítics i pedagògics" i ha dit que el PP "mai havia entès el país plurinacional i plurilingüe que governava", emprant una mesura de "segregació educativa". 

La qüestió és que En Comú assenyala directament la puixança de Ciudadanos a les enquestes com el motiu principal de "l'embogiment" dels populars. "Dins de la guerra entre PP i Cs a costa de danyar els principals pilars i consensos que garanteixen la cohesió i la igualtat d'oportunitats a Catalunya", ha indicat.