El govern espanyol es planteja prohibir l'ús de les pilotes de goma per part dels antiavalots. El PSOE i Unidas Podemos estan ultimant els darrers punts de la negociació per la derogació de la Llei de Seguretat ciutadana, o també coneguda com a Llei Mordassa.

Segons avança Europa Press, hi ha una proposta per impedir l'ús de material que causi lesions irreversibles en les intervencions policials que produeixin incidents en les protestes. Aquesta proposta es dirigeix sobretot a posar fi als freqüents casos de manifestants que han perdut la visió total o parcial en algun ull en rebre impactes de materials dissuasius.

Aquesta mesura s'ha fet pública dies després que es conegués que un altre jove de 18 anys va perdre l'ull durant les manifestacions postsentència del 2019 a Barcelona. Es tracta d'un jove tutelat que, dos anys després, encara es desconeix quin agent dels Mossos va ser el responsable de disparar. El cas l'investiga el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona i el ferit és un jove extutelat que hauria patit l'impacte del projectil el 18 d'octubre del 2019 al carrer Trafalgar, segons va informar Irídia.

Llei Mordassa

Les converses se centren també a fixar una redacció definitiva al criteri de proporcionalitat en les multes a les persones sancionades, lligat a la capacitat d'ingressos dels manifestants per a propiciar reducció en els imports. Específicament, es discuteix sobre com reduir a la meitat la sanció per als qui cobrin menys d’1,5 vegades l'SMI i una altra franja del 25% per a aquells que se situïn en la franja entre 1,5 i 2,5 vegades del salari mínim.

Aquest dilluns i en roda de premsa, el coportaveu estatal de Podemos, Pablo Fernández, ha subratllat que l'acord base amb el PSOE per a la derogació de la Llei Mordassa és una "excel·lent notícia" que garantirà el "gaudi" de llibertats públiques, com és el dret de manifestació i reunió.

Últims apunts

El dimecres previsiblement es tancarà el termini de presentació d'esmenes al projecte de llei que impulsa el PNB i que ha estat aturat durant més d'un any. D'aquesta manera, els socis de coalició malden per definir els últims apunts sobre les propostes de modificació d'aquesta normativa, aprovada pel PP en 2015.

Durant les negociacions que dirigeixen els secretaris d'Estat Rafael Simancas (PSOE) i Enrique Santiago (Unidas Podemos), s'han consensuat diversos canvis a aquesta polèmica normativa, com treure del text les referències als assumptes d'estrangeria, com és el cas de les 'devolucions' en calent de migrants irregulars.

Imatge principal: Policia amb una pistola de pilotes Europa Press