L'onada expansiva arran de la bomba que en la qual s'ha  convertit decisió de Meritxell Batet encara continua. Després de tot el rebombori entre els morats per la suspensió de l'acta del diputat de Podemos Alberto Rodríguez, el PSOE ha sortit en defensa de la presidenta de Congrés dels Diputats per tal de fer pinya amb ella, així com amb els jutges

En un comunicat han refermat la seva postura de "respecte absolut a la independència judicial que es plasma sempre en l'acatament i compliment de les sentències que dicten els tribunals en l'exercici de les seves funcions".

Pel que fa a Batet, asseguren que "s'ha limitat en tot moment a donar compliment a la llei i a les sentències emanades dels tribunals i així ho ha fet avui de nou, una vegada buidades els dubtes sobre la seva aplicació". Les sentències es poden recórrer, però no es poden incomplir. Per tot això, el Partit Socialista dona suport a l'actuació a la presidenta del Congrés en el compliment escrupolós del seu deure", conclouen. 

Esquerdes al PSOE

Ara bé, no es pot dir que aquest parer sigui unànime en la formació, tal com demostren les declaracions del diputat socialista i membre del PSE-PSOE Odon Elorza. El també exalcalde de Sant Sebastià, ha titllat d'"escandalós" que Batet hagi suspès de diputat el membre de Podemos.

"Em sembla desproporcionat i escandalós que es privi un diputat del seu escó per una pena del Suprem d'un mes i mig de presó, substituïda en la sentència per una multa de 540 euros i acompanyada de la inhabilitació", ha expressat a la xarxa.

 

Odon Elorza

 

Podemos es querella contra Batet 

I és que Meritxell Batet s'ha doblegat al jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena i ha suspès aquesta tarda l'acta del diputat de Podemos, que va ser condemnat pel Tribunal Suprem a una pena de presó d'un mes i quinze dies, que quedava substituïda per una multa de 540 euros per donar un cop de peu un policia el 2014.

Batet ha optat per supeditar-se al criteri del Tribunal Suprem, tot i el malestar que això crea amb Podemos, després que Marchena ha enviat un escrit assenyalant que Rodríguez està condemnat a pena de presó i inhabilitació per sufragi passiu.

La indignació dels morats ha estat tal que des de la formació, han anunciat que presentaran una querella contra Batet per prevaricació. En el comunicat en el qual anuncien que emprenen accions legals contra Meritxell Batet, Podemos manifesta que la presidenta de la cambra baixa "ha pres la decisió de retirar-li l'escó a Alberto Rodríguez de manera unilateral, contra el criteri dels lletrats de la Cambra i de la Mesa del Congrés que es va reunir el passat dimarts i aquest dijous". Paral·lelament, assenyalen que Batet "coneix la sentència i sap que la inhabilitació de Rodríguez era per ser escollit en unes pròximes eleccions durant 45 dies, el que en cap cas implica perdre l'escó".

La secretària general de Podemos i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha estat una de les primeres representants del partit lila en manifestar la seva decepció amb la decisió de Meritxell Batet. De fet, Belarra ja parlava en la seva piulada de "prevaricació". Segons Belarra, "Alberto Rodríguez va ser condemnat tot i que les proves demostren que ell no va estar allà". La ministra sosté que "l'objectiu era treure-li l'escó" i denuncia que "el Suprem pressiona a la presidència del Congrés per retirar-li l'acta encara que ambdós saben que no és el que diu la sentència".

La cúpula dels jutges contra Belarra

A conseqüencia d'això, el Consell General del Poder Judicial ha fet pública aquest vespre una nota en què condemna de manera particular la denúncia de la ministra que ha assegurat que les proves demostren que el diputat no estava al lloc dels fets i que l’objectiu del Suprem era prendre-li l’escó. En un comunicat duríssim, l'òrgan de govern dels jutges adverteix la ministra que les seves afirmacions excedeixen absolutament els límits del dret a la llibertat d’expressió”.

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, en la trobada a Bèlgica d'aquest divendres / EFE