Profund malestar i irritació entre els jutges per les crítiques que ha provocat la condemna del diputat Alberto Fernández i la seva expulsió del Congrés. El Consell General del Poder Judicial ha fet pública aquest vespre una nota en què condemna de manera particular la denúncia de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que ha assegurat que les proves demostren que el diputat no estava al lloc dels fets i que l’objectiu del Suprem era prendre-li l’escó. En un comunicat duríssim, l'òrgan de govern dels jutges adverteix la ministra que les seves afirmacions “excedeixen absolutament els límits del dret a la llibertat d’expressió”.

El CGPJ ha advertit sobre la gravetat d’aquestes declaracions, més tenint en compte que Belarre és membre del Govern, la qual cosa “situa les relacions entre els dos poders de l’Estat en un pla complement indesitjable”. El text ha estat resultat d'una reunió extraordinària de la comissió permanent del Consell i s’ha aprovat amb els vots a favor del president del Consell, Carlos Lesmes, i els vocals José Antonio Ballestero, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández i Juan Martínez Moya. En canvi, els vocals Álvaro Cuesta, Rafael Mozo i Pilar Sepúlveda, han votat en contra.

 

 

El comunicat adverteix que aquestes declaracions mereixen un rebuig absolut i rotund, perquè “més enllà de generar una sospita inacceptable respecte al procedir del més alt tribunal de la nació, arriben a atribuir la comissió d’un delicte als magistrats”.

Afegeix que, com a garant de la independència judicial, el CGPJ no pot menys que expressar el seu profund malestar, perquè tals declaracions hagin estats formulades per un membre del govern de la nació, a la qual cosa s’afegeix el fet que ja són vàries les ocasions al llarg del present mandat en què el CGPJ ha hagut de pronunciar-se en aquest sentit”.

En el comunicat, el CGPJ defensa la imparcialitat, independència i objectivitat dels responsables judicials i “torna a fer una crida, especialment a aquells que ostenten càrrecs de responsabilitat del màxim nivell, a què no menyscabin la imatge d’aquells que dia a dia vetllen pels drets i garanties de què gaudeixen tots els espanyols”. Així mateix recorda que la primera obligació d’un responsable públic és no contribuir al desprestigi de les institucions democràtiques i, dins d’aquestes, el Poder Judicial”.

 

A la imatge principal, el president del CGPJ, Carlos Lesmes / Efe