El govern de coalició, ara per ara, està descartat per part dels socialistes. La vicepresidenta en funcions i cap de l’equip negociador del PSOE, Carmen Calvo, ha ofert aquest dimarts un acord programàtic a Unidas Podemos, pocs dies després que Izquierda Unida plantegés donar suport a aquesta fórmula encara que no passés per un govern conjunt. La coalició va ser desada en un calaix de Ferraz just després que la investidura de Pedro Sánchez naufragués al Congrés dels Diputats.

En una entrevista aquest dimarts al matí a RNE, Carmen Calvo ha defensat que “la fórmula de donar suport al govern amb objectius és una bona fórmula, amb molta història a Europa”. I ha subratllat que és “evident” que cal treballar en escenaris diferents. “Hi ha fórmules en altres països molt assajades, on un partit d’esquerres dona suport al programa”, ha insistit, amb el govern portuguès al cap.

En aquest sentit, la dirigent socialista ha defensat que "l'intent que hem intentat i no ha sortit és molt nou, és la primera vegada que es plantejava al nostre país i si no ha sortit endavant cal buscar altres vies". Tot i això, ha avisat que la fórmula d'acord programàtic "no sortirà endavant si no som capaços de parlar amb altres partits".

El passat divendres, l’endemà de la segona votació fracassada, Izquierda Unida —i més tard la corrent Anticapitalistes— va plantejar la possibilitat de donar suport a un govern socialista monocolor a través d’un acord programàtic, encara que això passés per quedar fora de l’executiu. Però aquest dilluns Pablo Echenique, secretari d'acció política de Podemos, va desautoritzar aquesta postura, assegurant que “ho vam provar i va fracassar”.