"El vot del PSOE serà 'no' a la investidura de Rajoy". La secretària general dels socialistes bascos, Idoia Mendia, ha reafirmat la posició del seu partit, després de reunir-se amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Segons Mendia, Sánchez té "una coincidència plena" respecte a la posició que ha d'adoptar quant a la possible investidura del president en funcions, Mariano Rajoy. La trobada s'ha produït en el marc de reunions que el secretari general vol mantenir amb els seus barons.

El PSOE havia dit ja que no facilitarà la investidura del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy. Ho ha reiterat aquest dimecres el portaveu al Senat, Óscar López. Fonts de la direcció socialista asseguren que el partit no entén per què el líder del PP vol esperar al Comitè Federal per trucar a Sánchez, ja que la seva posició seguirà sent la mateixa. Segons les fonts, el secretari general està disposat a reunir-se amb el líder del PP, però li recomana que quan arribi el moment tingui ja una majoria articulada amb els seus "afins ideològics". És a dir, que no podria comptar amb els socialistes per seguir a La Moncloa. 

La direcció socialista descarta que hi hagi d'haver canvis significatius en el pròxim Comitè Federal, que es reunirà el proper dissabte per primera vegada després de les eleccions del 26 de juny. Aleshores Sánchez es dirigirà als seus companys, després d'haver parlat durant aquesta setmana amb els dirigents territorials del partit per demanar la seva opinió sobre l'escenari polític obert després dels últims comicis. 

De moment, hi ha pràctica unanimitat al PSOE en no facilitar el govern Rajoy. L'únic 'baró' que s'ha manifestat favorable a permetre aquesta investidura ha estat el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara. Vara va advocar per permetre governar el PP i va defensar una "abstenció mínima". És a dir, amb el nombre de diputats "estrictament imprescindible" perquè tiri endavant.