El “soci preferent” del PSOE continua sent Unidas Podemos. Així ho ha reiterat aquest dilluns el secretari d’organització socialista, José Luis Ábalos, l’endemà de les eleccions europees, autonòmiques i municipals. Justament pels resultats dels comicis, que han reforçat els socialistes i han colpejat Podemos, el dirigent socialista ha volgut rebaixar les expectatives de Pablo Iglesias, que continua insistint en un govern espanyol de coalició. A Ferraz, per ara, com a molt contemplen l’incorporació d’independents.

L’endemà de la triple cita electoral, el ministre de Foment en funcions ha reiterat que el seu “soci preferent” és el partit de Pablo Iglesias, amb el qui aspiren a “aconseguir acords programàtics i de govern”, però sense condicions prèvies. Amb els resultats a la mà, ha demanat que siguin “realistes i humils”. Estan disposats a dialogar, però ha insistit que la seva proposta passa per un govern espanyol el màxim de monocolor. “Obert a independents i progressistes, però un govern d’orientació socialista”, ha descrit. Malgrat tot, ha evitat descartar Iglesias com a ministre. "Correspon al president del govern", ha precisat.

“El PSOE no renuncia a exercir la confiança que ens han entregat els ciutadans a les urnes, i farem prevaler la condició de guanyadors”, s’ha compromès el dirigent socialista, que ha fet un “balanç molt positiu” de les eleccions del 26-M. “El PSOE es consolida com el projecte clarament preferit pels espanyols”, s’ha felicitat. Ho ha atribuït al “gir social” iniciat per Pedro Sánchez després de la moció de censura fa un any.

Amb tot, el secretari d’organització ha volgut dirigir-se directament a Albert Rivera, a qui li ha reclamat que “no insufli aire a Vox a les institucions”. En aquest sentit, li ha advertit que això no seria entès per la seva família política a l’Eurocambra, la dels liberals europeus. “Seria terrible que fos la frontissa que donés entrada a l’extrema dreta a les institucions”, ha afirmat. Aquest cop només s’ha dirigit a Ciutadans, i no al PP.

D'aquesta manera, el dirigent socialista ha insistit que el partit d'Albert Rivera ha de decidir entre "contribuir al futur" pactant amb el PSOE o apostar per la "involució". En aquest sentit, no ha donat per fets els pactes de les tres dretes.

Preguntat sobre l’escenari de l’Ajuntament de Barcelona, José Luis Ábalos ha deixat clar que els socialistes “no volen que Barcelona passi a mans independentistes”, i que faran tot el que estigui a les seves mans per a evitar-ho. Pel que fa a Badalona, ha assenyalat que “no hi ha res tancat” i que escoltaran el que diguin “els companys del PSC”.

Per altra banda, el PSOE té la clau de govern a Navarra, on el dirigent socialista ha deixat clar que no participaran d’un govern on hi sigui Bildu. El mateix Ábalos formarà part de la comissió de seguiment de les propostes d’acord, juntament amb altres membres de l’executiva com Santos Cerdán o Patxi López.