La reunió del grup parlamentari socialista d'aquest dimarts al Congrés ha transcorregut amb l'opacitat que els diputats crítics estan denunciant des de fa mesos, pel que fa a la gestora presidida per Javier Fernández i els pactes que manté amb el Partit Popular. Segons ha pogut saber El Nacional, el diputat basc Odón Elorza ha pres la paraula per demanar al portaveu Antonio Hernando informació sobre els acords per a la renovació del Tribunal Constitucional, i aquest li ha dit que no en sabria res.

Fonts presents a la reunió posen en qüestió el desconeixement per part d'Hernando, que és interlocutor amb Fernández. Fa uns dies es va fer públic que els dos principals partits de l'Estat n'estaven ultimant l'entesa. Per aquest motiu, un sector dels diputats crítics afirma que existeix una espècie de "conspiració bipartidista", que a llarg termini busca la pervivència dels socialistes mitjançant les accions del PP. En són exemple el sostre de despesa, el bo social, o el salari mínim.

La qüestió arriba després que el membre de la gestora Francisco Ocón hagués denunciat fa unes setmanes que la reformulació dels llaços amb el PSC es feia en un petit comitè. El passat 26 d'octubre, va desmarcar-se del missatge llançat per la direcció provisional contra els catalans, on advertia que la decisió de mantenir el 'no' a la investidura del líder del PP era una "ruptura unilateral". Segons Ocón, ni se li va consultar sobre el contingut d'aquest comunicat, ni compartia el seu fons, ni tampoc el to. 

La renovació dels magistrats s'espera de forma imminent el proper mes perquè sí que existeix aquest acord. El ple del Senat ha decidit que el 7 de març triarà els quatre jutges del TC que li toca renovar a la Cambra Alta, d'entre els 15 candidats que han presentat els parlaments autonòmics, segons ha explicat el seu vicepresident, Pedro Sanz. Totes les comunitats, excepte Catalunya, País Basc i Astúries han enviat propostes. La Generalitat s'hi va tancar pel full de ruta. 

Els noms proposats pel PP, excepte a Galícia, han estat els de Ricardo Enríquez i Alfredo Montoya, mentre que a la candidata oficial del PSOE, María Luisa Balaguer, s'hi han sumat altres set candidats proposats pels grups socialistes dels diferents parlaments regionals. Enríquez, Montoya i Balaguer són els que han rebut el suport de més parlaments regionals. Es tracta dels candidats pactats pel PP i el PSOE per cobrir tres de les quatre places que quedaran vacants.

La quarta encara està per decidir encara que les fonts consultades apunten que haurà de ser un candidat de consens entre les dues forces polítiques. Alguns dels consultats no descarten que finalment hi hagi un gest de complicitat cap al PNB, triant un candidat proper a aquest partit, tot i que la formació basca ha declinat participar en aquest procés.

Ciutadans és soci d'investidura de Mariano Rajoy, però ha volgut quedar-se'n al marge, perquè està en contra del sistema de designació. El líder de la formació taronja, Albert Rivera, preguntarà aquest dimecres a la sessió de control a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, si pretén modificar aquesta forma de "politització de la justícia".