El PSOE ha negat cap promesa sobre l'amnistia en els acords de la Mesa del Congrés, que sí que inclouen la promoció del català a l'estat espanyol i la Unió Europea. En declaracions als mitjans de comunicació després de la sessió constitutiva d'aquest dijous, el portaveu del grup socialista, Patxi López, ha aclarit que el que recull el pacte assolit amb Junts i ERC és avançar en la "desjudicialització" del conflicte. I no, desjudicialitzar no vol dir amnistia: desjudicialitzar és "que sigui la política la que resolgui els problemes polítics i no es derivi tot a la justícia", segons López.

El portaveu del PSOE ha insistit que el seu partit "sempre ha fet servir la política per resoldre els problemes polítics" i que així ho seguirà fent, sobretot després que la ciutadania catalana hagi donat suport a aquesta estratègia a les urnes el passat 23 de juliol. "Ningú pot dir que la situació a Catalunya és la mateixa que fa quatre anys perquè la convivència ha millorat notablement i avui hi ha una alternativa clara a Catalunya liderada pel PSC", ha remarcat. A més, ha afegit que "la ciutadania ha entès que la forma de fer les coses és dialogant i buscant acords per sumar, no per dividir, i per integrar identitats en lloc d'enfrontar-les". 

Sobre l'anunci de la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol, que es permetrà l'ús del català, l'euskera i el gallec a la cambra, López ha defensat que "a ningú hauria d'espantar-lo", sinó que "tots hauríem de ser-ne partícips, perquè una de les riqueses del nostre país són les diverses llengües". Tanmateix, ha reconegut que desconeix com es podrà fer una realitat a les sessions del Congrés i si implicarà una reforma del Reglament. Amb tot, ha confiat que "entre tots" es trobarà "la millor fórmula" per fer-ho possible. 

López afirma que Feijóo "no pot presentar-se a la investidura"

López també ha aprofitat per enviar un missatge a Alberto Núñez Feijóo, que en les últimes setmanes havia insistit en el fet que comptava amb 171 suports, mentre que el PSOE no en tenia cap, i que, per tant, era el candidat legítim per intentar formar govern. En la constitució del Congrés, però, aquests suports no s'han fet realitat, i el PP s'ha quedat només amb 139, ja que Vox davant la manca d'acord amb el PP per estar presents a la Mesa del Congrés, ha decidit votar el seu propi candidat. "Va entrar assegurant tenir 171 vots fixos i en surt amb 139, no ha estat capaç d'arribar a cap acord amb absolutament ningú", ha reblat el portaveu del PSOE. 

Per aquest motiu, López ha conclòs que "ha quedat patent i demostrat" que Feijóo "no pot presentar-se a cap investidura" i que, per tant, "només hi ha un president possible per a aquest país, que és Pedro Sánchez". Així, s'ha mostrat convençut que serà possible un "nou govern progressista i una legislatura d'avenços i no de retrocessos". "Avui estem més a prop d'aconseguir-ho", ha assegurat.