No és un fet nou, però sí rellevant: Unidas Podemos s'ha quedat sol a la Mesa del Congrés dels Diputats. Aquest dimecres, l'òrgan de govern de la cambra tenia damunt la taula una comissió d'investigació sobre el suposat finançament irregular de la formació de Pablo Iglesias. La Mesa, amb el vot del PSOE, el PP i Vox, ha qualificat la iniciativa, que encara haurà de passar per la junta de Portaveus i el ple de la cambra. El mateix ha fet amb la comissió d'investigació de l'espionatge a polítics independentistes i la de les empreses que van participar en l'AVE de La Meca, havent tret les referències al rei emèrit Joan Carles I. Ha trobat l'oposició del PP i Vox.

Fonts del PSOE subratllen que "no és donar suport, sinó qualificar", i que "no hi ha cap argument reglamentari per a no qualificar-la". En aquest sentit, recorden que la iniciativa "es deixa passar" i després haurà de ser la Junta qui decideixi si s'inclou en l'ordre del dia del ple. Aquí, asseguren, els socialistes s'hi oposaran. Els portaveus veuran les iniciatives en la reunió de la setmana que ve. Fonts parlamentàries destaquen que totes comptaven amb el "criteri favorable" dels lletrats de la cambra.

En canvi, està per veure què farà el PSOE amb les altres dues comissions d'investigació. Previsiblement seran tombades. En el cas de l'espionatge polític, La Moncloa sempre ha negat haver-lo practicat, malgrat les revelacions sobre els telèfons punxats de Roger Torrent, Ernest Maragall o Anna Gabriel. Pel que fa a la comissió sobre l'AVE a La Meca, els socialistes han tombat totes les peticions que investigaven el rei emèrit. Ara, però, s'ha buscat una altra fórmula per saltar el veto: investigar les empreses públiques que van participar d'aquesta infraestructura. La iniciativa va ser registrada per les formacions independentistes i nacionalistes, Més País i Compromís. Aquest cop sí que han pogut saltar el filtre dels lletrats.