El PSOE de Maracena (Granada), on el xicot de l'alcaldessa va segrestar una regidora socialista que amenaçava de destapar una corrupció urbanística, ha perdut 4 regidors en els comicis de diumenge. La candidatura encapçalada per la polèmica alcaldessa, Berta Linares, ha passat d'11 escons a 7, amb la qual cosa ha perdut la majoria absoluta. En canvi, el PP ha pujat de 2 regidors a 6, i Vox d'1 a 2. Berta Linares, però, es mostra inalterable davant els resultats i el que ha passat, i ha anunciat que pensa intentar formar govern.

Tot i que l'alcaldessa ha estat assenyalada per l'autor del segrest, i excompany seu, Berta Linares pensa obrir una ronda de converses amb els altres partits del consistori. Argumenta que, tot i la pèrdua de 4 regidors, la candidatura socialista ha tornat a ser la més votada. S'haurà de veure ara si els altres partits accepten pactar amb el PSOE, quan hi ha acusacions contra l'alcaldessa; el regidor d'Urbanisme, Antonio García Leyva, i el secretari d'organització del PSOE d'Andalusia, Noel López, que havia estat alcalde d'aquesta població. El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia pot cridar a declarar com a investigada l'alcaldessa, si fa cas de la petició que li va fer la setmana passada el jutge instructor del cas.

El magistrat instructor veu indicis "rellevants" que el secretari d'organització del PSOE d'Andalusia va planejar el segrest de la regidora socialista, Vanessa Romero, per intentar silenciar la denúncia de corrupció. En una interlocutòria notificada la setmana passada les parts, el magistrat assenyalava que hi ha indicis "prou rellevants" que el secretari d'organització del PSOE andalús va tenir una participació activa en la planificació del segrest, que finalment va fallar. La resolució explicava les declaracions tant de l'autor material del segrest, Pedro Gómez, com de la víctima, que coincideixen pràcticament en tot i en elements objectius addicionals, com la localització del telèfon mòbil de López i les trucades i reunions sospitoses que van mantenir els implicats abans i, sobretot, després dels fets.

"Fer un ensurt"

 

El segrestador material va explicar a la Guàrdia Civil que el pla fosc es va elaborar en un restaurant de Maracena, quan es van asseure a la mateixa taula el número tres del PSOE andalús, la seva successora al capdavant de l'alcaldia, Berta Linares, el regidor d'Urbanisme, Antonio García Leyva, i ell mateix. Noel López va proposar llavors fer "un ensurt" a Vanessa Romero, amb qui mantenia pèssimes relacions i que, a més, tenia, sempre segons aquest testimoni, informació sobre expedients urbanístics que els podrien causar problemes. Segons el segrestador, el número 3 del PSOE el va animar que fos ell qui executés el pla amb l'argument que patia una malaltia mental —segons sembla és bipolar— i no "li passaria res" i li va prometre que, en cas que la víctima denunciés, "li posarien un advocat".

A la fotografia principal, l'alcaldessa de Maracena, Berta Linares    EFE