Continuen les negociacions, però el PSOE refreda la possibilitat d'arribar a un acord definitiu amb Junts per Catalunya en les pròximes hores, i que Pedro Sánchez surti investit aquesta mateixa setmana. Santos Cerdán, secretari d'Organització dels socialistes i principal representant del PSOE en les negociacions amb Junts per aconseguir el suport dels independentistes en la investidura, ha confirmat aquest dimarts que tots dos partits mantenen vives les converses. "Anem treballant, anem avançant", ha afirmat en un contacte amb la premsa a l'entrada de l'hotel de Brussel·les on es troba negociant amb la cúpula del partit de Carles Puigdemont, inclòs el president a l'exili. "No tenim marcada cap data", ha afegit, matisant així que les negociacions encara tenen camí per recórrer abans de concloure. Es pronuncien de la mateixa manera fonts socialistes al Congrés dels Diputats, que veuen "complicat" tancar cap acord entre les dues parts aquesta setmana. 

Cal tenir en compte que aquests missatges per refredar la possibilitat d'arribar a un acord immediat amb Junts contrasta amb l'optimisme desfermat del PSOE fa poc més d'una setmana. En el Comitè Federal del PSOE en el qual Pedro Sánchez va defensar una llei d'amnistia, fonts de la capitania socialista assenyalaven que venien "corbes", i que els acords definitius amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana eren imminents. Només ha acabat confirmant-se l'acord entre socialistes i republicans. Però, de moment, s'endarrereix qualsevol acord amb Carles Puigdemont.

El principal escull que dificulta a hores d'ara l'entesa és precisament l'acord pel que fa al 'lawfare', la persecució judicial d'independentistes per les seves idees, encara que se'ls investigui o se'ls hagi jutjat per fets no relacionats de forma directa amb l'1-O. Com són els casos de Josep Lluís Alay, Miquel Buch, Gonzalo Boye o Laura Borràs. 

 

Santos Cerdán ha volgut remarcar que aquesta és una llei "important", per la qual cosa volen tractar-la amb cura. "És la primera llei d'amnistia en democràcia, i crec que és important fer una bona feina", ha dit. Fonts socialistes presents en la negociació també confirmen que les dues formacions continuen intercanviant documents per "matisar" la mesura de gràcia, tot afegint que estan treballant també en "alguns detalls de l'acord polític.

De l'optimisme a la prudència, en qüestió de dies

Que Pedro Sánchez defensés tan aferrissadament l’amnistia davant la plana major dels socialistes feia pensar de forma clara una cosa: veia encarrilada la seva investidura. El president del govern espanyol vol evitar sigui com sigui una repetició electoral en la qual, en campanya, el PP i la dreta mediàtica el pugui afusellar amb declaracions seves a favor de perdonar independentistes. Aquest optimisme el refermaven fonts del seu equip la setmana passada, que assenyalen que l’acord amb Junts podia arribar en qualsevol moment.