Nit i llarga matinada d'intercanvi de papers a la negociació entre PSOE i Junts, però sense aconseguir encara tancar un acord per a la investidura de Pedro Sánchez. El lawfare continua com a clau en les converses. La permanent del secretariat de Junts es troba a Brussel·les per donar llum verda a la proposta en cas que hi hagi acord entre els negociadors. A la capital belga també està el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, responsable de les negociacions amb el partit de Carles Puigdemont. A mesura que passen les hores, el nerviosisme s'estén a la cúpula socialista que comptava tenir enllestida la investidura aquesta mateixa setmana. Les pressions en les converses i en les declaracions públiques s'intensifiquen.

L'exigència de Junts continua sent que les persones implicades en el procés que es veuen perseguides per la justícia en causes no directament relacionades amb l'1-O o el 9-N no quedin fora de l'amnistia. El responsable de l'oficina de Puigdemont, Josep Alay, que apareix, entre d'altres, al cas Volhov, està també investigat per malversació i prevaricació per un viatge a Nova Caledònia per seguir el referèndum del 2018, és un dels noms que està damunt la taula. Des del primer moment, la seva defensa ha assegurat que el viatge estava justificat i complia amb tots els requisits i ha atribuït a una "persecució per motius polítics" la seva causa en què la fiscalia demana tres anys de presó i 17 d'inhabilitació.

'Lawfare'

Després que les converses van quedar embarrancades divendres, aquest diumenge els socialistes han acceptat parlar del lawfare. Això no obstant, les propostes que el PSOE ha plantejat a Junts no satisfan fins ara les exigències d'aquesta formació, que reclama que cap dels perseguits per haver participat al procés quedi fora de l'amnistia. "No deixarem cap soldat a l'estacada", va prometre el secretari general de Junts, Jordi Turull, divendres als membres de l'executiva del partit. La formació independentista, que ha reclamat constantment garanties de tots i cadascun dels acords amb el PSOE, exigeix també que el text sigui prou clar perquè cap cas quedi en mans de la decisió dels jutges.

Això no obstant, els socialistes, assetjats per una intensíssima pressió política i mediàtica a Madrid, però abocats a una negociació sense marxa enrere, assenyalen la necessitat de garantir la constitucionalitat del text i no amaguen les dificultats que comporta abordar el lawfare. Aquest dilluns està prevista una reunió del plenari del Consell General del Poder Judicial per parlar de la llei d'amnistia, tot i que encara es desconeix el text.

Junts a Brussel·les

A Brussel·les van aterrar ahir Turull, i el president del grup parlamentari, Albert Batet, i amb el pas de les hores s'hi han anat afegint gairebé la totalitat de membres del secretariat de Junts. Per contra, de moment, l'executiva no ha celebrat la seva habitual reunió dels dilluns. La cúpula del partit de Puigdemont torna a repetir, doncs, l'escena de dijous quan es va mantenir reunida durant tot el dia i fins i tot es va habilitar una sala per a una compareixença de Puigdemont, però al final l'acord va quedar embarrancat. De nou, el partit es manté a l'espera d'un acord, que hauria d'activar els mecanismes per ser ratificat per les bases. 

Aquell mateix dijous, el PSOE va escenificar la signatura de l'acord amb ERC, la qual cosa no va fer més que complicar l'entesa amb Junts. De nou és també el número tres del PSOE qui comanda les converses amb Junts.