El PSOE de Madrid ha decidit endurir l'espanyolisme i ha fitxat l'exdirigent d'UPyD Irene Lozano, com a número 4 de la candidatura d'Angel Gabilondo, segons ha informat La Sexta.

Lozano es va incorporar a l`òrbita del PSOE de la mà del llavors ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, que la va situar al capdavant d'España Global amb l'ordre de transmetre a l'exterior "el veritable relat d'Espanya" davant el Govern català.

Durant el més d'un any que va estar al capdavant de la secretaria d'Estat, Irene Lozano va centrar tots els seus esforços a complir l'encàrrec de Borrell. El setembre del 2019, Espanya Global va publicar La realitat sobre el procés independentista, un informe que van enviar a diferents governs europeus i de fora el continent amb què intentaven desmuntar els arguments independentistes: negaven que les accions fossin pacífiques, que Catalunya fos una nació i que l'ONU reconegués el dret d'autodeterminació. Lozano també va reunir el cos diplomàtic acreditat a l'Estat espanyol per intentar convèncer-los que la sentència del procés era justa.

Lozano sembla que no se'n va sortir amb el seu objectiu. Va perdre el paraigua de Borrell quan aquest va passar a la política europea, i el gener del 2020 l'exdiputada d'UPyD va acabar abandonant el càrrec. La van nomenar llavors presidenta del Consell Superior d'Esports, càrrec que ara mantenia. Amb la nova ocupació a la candidatura de Gabilondo, el PSOE ha anunciat que Lozano s'encarregarà de Regeneració, Llibertats i Auditoria Democràtica.

D'altra banda, la presidenta del Senat, Pilar Llop, anirà com a número tres a la candidatura socialista, després d'Ángel Gabilondo i l'actual secretària d'Estat de Migracions, Hana Jalloul. Llop, que és senadora per designació autonòmica, és també diputada de l'Assemblea de Madrid.

A més, Llop no haurà de deixar el seu actual càrrec de presidenta del Senat en anar en una llista electoral, ja que no són situacions incompatibles, segons la legislació. Pilar Llop ja va ser la número dos a la llista de Gabilondo a les eleccions regionals del 2019.

Jalloul també va passar per l'Assemblea de Madrid aquesta legislatura, ja que va ser diputada des del juny del 2019 fins al 28 de gener del 2020, quan va ser nomenada secretària d'Estat.