La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Margarita Robles, ha apostat per "no dramatitzar" la decisió de l'Audiència Territorial d'Schleswig-Holstein de deixar en llibertat Carles Puigdemont per l'acusació d'un delicte de rebel·lió i ha incidit que "el que ens ha d'importar són les consideracions polítiques" de la situació en què es troba Catalunya.

En una entrevista concedida a Onda Vasca, Robles s'ha referit a la decisió de la justícia alemanya de deixar en llibertat sota fiança Carles Puigdemont després de considerar "inadmissible" el delicte de rebel·lió. Segons ha afirmat la dirigent socialista, s'han de "diferenciar les qüestions jurídiques de les polítiques", perquè les primeres corresponen als jutges i, per això, un partit polític "ha de respectar la independència dels tribunals".

D'aquesta manera, ha incidit que el PSOE no es pronuncia quan els tribunals dicten una resolució i, en el cas de Puigdemont, "hi ha un debat jurídic", però sí que ha apostat per deixar que treballin els tribunals, mentre ha incidit que "el que ens ha d'importar són les consideracions polítiques".

Desdramatitzar 

"Catalunya necessita després de tant de temps un govern i la posició del PSOE sempre ha estat clara. La proposició d'algú per presidir la Generalitat ha de ser la d'algú sense causes judicials pendents", ha valorat.

En aquest context, ha ressaltat que el que diuen els tribunals de vegades "es comparteix i d'altres no" i ha incidit que "no cal dramatitzar la situació" perquè el fet que hi hagi debat jurídic és "enriquidor" encara que no és qüestió que correspongui als partits polítics entrar en aquests debats. "Cal desdramatizar la part jurídica. Tothom té dret a opinar, però políticament parlant el focus l'hem de posar en el que passa a Catalunya després de mesos sense conformar-se govern", ha reiterat.

Al seu parer, és "de sentit comú" que qui té procediments judicials en marxa no "pot provar de governar un territori tan important com Catalunya" i ha defensat que, "en l'àmbit independentista, hi ha persones sense procediments judicials pendents que són capaços de dur a terme una gestió eficaç conformement a l'ordenament jurídic i això és el que necessita Catalunya".