La quarta reunió dels negociadors de PSOE i Junts en presència del mecanisme de mediació ha servit per constatar avenços en la "resolució del conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat espanyol un cop aquesta setmana el Congrés dels diputats va aprovar la llei d'amnistia. Així ho asseguren les dues formacions en un comunicat en què confirmen la reunió a Suïssa de les delegacions dels dos partits, que ha avançat ElNacional.cat.

A la trobada hi ha assistit el president a l'exili, Carles Puigdemont, acompanyat del secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta del grup parlamentari al Congrés, Míriam Nogueras, que aquest matí eren a Zuric. Per part socialista hauria intervingut el número dos del partit, Santos Cerdán. La trobada s'ha celebrat "en l'espai internacional acordat", en presència del mecanisme de mediació que van pactar les dues parts el passat mes de novembre.

turull Puigdemont Nogueras a Zuric
El secretari general de Junts, Jordi Turull, el president Carles Puigdemont i la presidenta del grup parlamentari al Congrés, Míriam Nogueras, aquest dissabte a Zuric

Amnistia

En la nota que han fet pública els dos partits s'assenyala que els negociadors han posat en valor l'aprovació de la llei d'amnistia, "que era una de les condicions pactades per poder abordar la resolució del conflicte polític". En aquest sentit, s'assenyala que la llei permetrà posar en marxa els equips de treball en dos grans àmbits acordats, a més de llengua catalana i delegació de competències en immigració, que, segons ha pogut saber ElNacional, aborden el referèndum i el finançament.

La reunió s'ha celebrat la mateixa setmana que al Congrés s'ha aprovat la llei d'amnistia, que la setmana vinent aterrarà al Senat. La previsió és que abans que acabi el mes de maig, aquest text hagi completat el seu recorregut a les Corts. Un cop ratificat el text definitivament i publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) els jutges hauran de procedir a l'aixecament de les mesures cautelars i a la suspensió de les ordres de cerca i captura que pesen sobre els polítics exiliats, la qual cosa hauria de permetre el retorn de Puigdemont a l'Estat espanyol. El polític independentista ha atiat les especulacions sobre la seva candidatura a les properes eleccions, que es convocaran per al 9 de maig, després que va assegurar que ha descartat participar a la sessió d'investidura del proper president de la Generalitat.

La celebració de reunions supervisades per un mecanisme de verificació i seguiment va ser acordada el passat 9 de novembre en l'acord que els dos partits van signar per garantir el suport dels diputats de Junts a la investidura de Pedro Sánchez. La primera reunió negociadora es va celebrar el mes de desembre, enmig d'una gran expectació. Allà es va designar el salvadorenc Francisco Galindo Vélez com a coordinador d'aquest mecanisme de verificació. Les dues parts han envoltat les diferents trobades que s'han celebrat d'un total hermetisme.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!