El president a l'exili, Carles Puigdemont, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta de grup parlamentari al Congrés, Míriam Nogueras, eren aquest dissabte a Zúric, segons ha pogut constatar ElNacional.cat. Tot indica que es tractaria d'una nova trobada negociadora amb el PSOE. Els tres dirigents, que han estat enxampats esmorzant a un hotel de la ciutat suïssa, són els responsables de les converses amb el PSOE supervisades per un aparell verificador i que té com a coordinador el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez.

Precisament, aquest divendres un usuari de la xarxa X va publicar una piulada assegurant que havia vist el número dos del PSOE, Santos Cerdán, embarcant al vol IB 3464, que surt de Madrid en direcció a Zúric a les 8:51 del matí, la qual cosa faria pensar que la reunió es va produir ahir. Un altre dels noms que ha intervingut a les converses amb Puigdemont i amb un paper protagonista, l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, era al vespre a Barcelona per participar en l'obertura del congrés del PSC, que se celebra aquest cap de setmana al Palau de Congressos de la capital catalana. El conclave dels socialistes catalans havia de començar a les 17:10h, es va obrir amb més d'una hora de retard.

Puigdemont, Turull, Nogueras a Zurich
Jordi Turull, Carles Puigdemont i Míriam Nogueras aquest dissabte a Zúric

Reunions a Suïssa

La primera trobada dels negociadors de PSOE i Junts amb l'aparell de verificació es va celebrar el 2 de desembre a Suïssa i va durar set hores. En aquella reunió, que va estar envoltada d'una enorme expectació i va incloure persecucions dels negociadors pels passadissos de l'aeroport de Ginebra, es va acordar designar el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo com a coordinador.  A partir d'aleshores les successives trobades s'han envoltat d'un compacte hermetisme.

Les converses són fruit de l'acord que van signar PSOE i Junts a Brussel·les per garantir el vot del partit independentista a la investidura de Pedro Sánchez on es constataven les profundes discrepàncies entre els dos partits i les desconfiances mútues, per la qual cosa van pactar dotar-se d'un mecanisme de verificació per "acompanyar, verificar i realitzar seguiment de tot el procés de negociació i dels acords als quals s'arribi".

En les converses actua com a facilitador el Centre pel diàleg humanitari Henry Dunant (HD), una organització sense ànim de lucre que té seu a Ginebra i està especialitzada a actuar com a mediadora. Aquesta organització és l'encarregada de proporcionar les condicions per al bon funcionament de les converses.

L'acord que van tancar les dues formacions és que les reunions se celebressin amb periodicitat mensual. Això no obstant, ni Junts ni PSOE han facilitat informació al respecte i s'han limitat a assegurar que es compleix el calendari acordat.