La reforma de la llei de memòria històrica no inclou finalment l'anul·lació dels judicis del franquisme, com el de Lluís Companys o Salvador Puig Antich, una petició reiterada dels partits independentistes. Així s'ha conegut aquest migdia quan el govern ha aprovat el decret llei que dona via lliure a l’exhumació del cadàver del dictador Francisco Franco del Valle de los Caidos. 

L'opció que s'inclogués l'anul·lació dels judicis en aquesta mateixa reforma es va contemplar durant aquesta setmana, ja que partits com ERC condicionava a aquesta anul·lació el seu suport a la reforma al Congrés. Finalment, no ha estat així, tot i que l'executiu de Pedro Sánchez ha deixat la porta oberta a incloure-ho durant la tramitació parlamentària del reial decret.

L'any passat, el Parlament ja va anul·lar tots els judicis franquistes a Catalunya. Es tractava de 82.000 processos amb més de 78.000 afectats i més de 3.000 execucions.

ERC demana que compleixi

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha celebrat la proposta d'exhumació del dictador però ha demanat a l'Executiu socialista que permeti anul·lar els judicis franquistes i "no torni a dir allò que després no fa".

"El 2004 la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega va reconèixer al Fossar de la Pedrera, al costat del president Pasqual Maragall, que anul·larien les sentències i després la llei de 2007 no ho va contemplar", ha recordat.

Per la seva banda, la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, també ha celebrat que el PSOE "després d'haver governat 15 anys, comenci a fer mesures que fa temps" que el PDeCAT demanava.

La diputada del Congrés ha reiterat que l'exhumació ha d'anar acompanyada de l'anul·lació dels judicis del franquisme, però ha assegurat que votaran a favor del decret llei perquè sempre estan a favor d'"acabar amb tot el que fa olor a franquisme".