“No podem perdre ni un sol instant”. Així ho ha assegurat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, després de la reunió del Consell de Ministres d’aquest divendres. D’aquesta manera ha justificat el decret llei aprovat que dona via lliure a l’exhumació del cadàver del dictador Francisco Franco del Valle de los Caidos. Ho ha descrit com una “tomba d’Estat que exalta” la seva figura.

És urgent perquè anem tard, però aquest govern ja no anirà tard”, ha justificat Carmen Calvo després de les crítiques rebudes pel mecanisme del decret llei. Ha recordat els pronunciaments de l’ONU, però també els pronunciaments del Congrés dels Diputats. “Des del 2014, les Nacions Unides diuen que no és sostenible per una democràcia com l’espanyola tenir la tomba del dictador juntament amb les víctimes”, ha assegurat.

La vicepresidenta ha explicat que el decret llei aprovat en el Consell de Ministres serà tramitat al Congrés en un termini de 30 dies, i que tindrà una caducitat de dotze mesos. Per altra banda, en la propera reunió de l’executiu, el 31 d’agost, s’acordarà el procediments per a iniciar els tràmits d’exhumació. Ha indicat que, "amb tota seguretat", el procés acabarà abans d'acabar l'any.

El decret del govern espanyol no està exempt de polèmica política. El PP ja ha anunciat que recorreran la decisió davant del Tribunal Constitucional, perquè considera que la urgència no està justificada en aquest cas. Tampoc no hi votarà a favor quan sigui portat al Congrés de Diputats per a la seva convalidació. Per la seva part, Ciutadans, que ha formulat les mateixes crítiques, ha anunciat que s’abstindrà. No obstant això, Sánchez comptaria amb la majoria del PSOE, Unidos Podemos i nacionalistes catalans i bascos.

“Qui no veu la urgència, no la veu. Qui no vol subscriure el fons, no el subscriu”, ha conclòs Calvo sobre les crítiques. Ha defensat que el reial decret és un instrument habitual, i que és l’executiu qui determina la urgència. 

La família tindrà quinze dies

Segons ha explicat Calvo, el trasllat de les restes de Franco es farà de manera digna. Abans de fer-ho parlaran amb la seva família, per buscar el lloc on serà portat el cadàver. Si aquesta no es pronuncia en un termini de quinze dies o s’hi oposa, serà el govern de Pedro Sánchez el qui decidirà on serà novament enterrat. Ha garantit que el Valle de los Caídos complirà amb el que estableix la llei de memòria històrica.

Per altra banda, ha subratllat que no hi haurà cap conflicte amb l’Església. “Els acords amb l’Església i amb la Santa Seu ens permeten dur a terme una acció d’aquest tipus”, ha sostingut Calvo.

Després d’aquesta exhumació per decret, la vicepresidenta ha avançat que obriran un diàleg amb la resta de grups del Congrés per donar una “resignificació” al Valle de los Caidos i abordar altres qüestions, com podrien ser els judicis sumaríssims del franquisme. L’objectiu serà “millorar” la llei de memòria històrica.

Llaços grocs

Preguntada sobre les identificacions dels Mossos d’Esquadra a escamots que retiren llaços grocs, Carmen Calvo ha expressat la seva “preocupació”. “No ens sembla bé que enlloc, i sota cap excusa, hi hagi elements que no contribueixen a la convivència”, ha lamentat la vicepresidenta, que ha assenyalat que els símbols que “només representen una part” haurien de circumscriure’s a l’àmbit “privat i individual”, no a l’institucional.

Pel que fa a la citació del jutge Pablo Llarena per part de la justícia belga, ha assenyalat que la seva defensa pertoca al poder judicial, i no a l'executiu. "Ha de rebre l'empara legal i suport en l'àmbit del seu propi poder, el judicial", ha dit. No obstant això, sí que ha precisat que "ens correspon indicar a qualsevol altre Estat que no es pot posar en els procediments".

Expulsions al Marroc

Finalment, Calvo també ha estat preguntada sobre l’expulsió al Marroc de 116 immigrants que havien saltat la tanca de Ceuta, que ha volgut diferenciar del cas de l’Aquarius. “Hem acudit a l’acord amb el Marroc per no acceptar la violència”, ha sostingut la vicepresidenta, que ha denunciat que “no és acceptable el risc que corren els cossos de seguretat”. Malgrat tot, ha volgut aclarir que no s’han expulsat els menors d’edat i que cap d’ells no ha demanat l’asil.