Pedro Sánchez haurà de triar entre la seva estabilitat a la Moncloa o apostar perquè Salvador Illa sigui el pròxim president de la Generalitat? És a dir, si Junts per Catalunya i Esquerra Republicana continuarien tenint incentius per participar en la governabilitat espanyola en cas que alguna de les dues formacions (o totes dues) quedessin fora del Govern. És la pregunta que més se li formula a Madrid a la direcció del PSOE i membres del govern espanyol quan es parla sobre les eleccions catalanes del 12 de maig. Ha estat preguntada per aquesta qüestió aquest dilluns la portaveu socialista Esther Peña, que ha volgut destacar en roda de premsa “l’autonomia” que té el PSC a Catalunya. “El futur Govern el decidiran els votants, i els futurs acords els decidirà Salvador Illa”, ha destacat, a banda de demanar a ERC i Junts “no bloquejar l’estabilitat que ofereix” el candidat dels socialistes catalans.

🔴 Debat TV3 Eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE
 

 

La portaveu del PSOE havia estat preguntada, precisament, sobre com pot quedar l’estabilitat de Pedro Sánchez l’endemà del 12-M. “No contemplem cap altre escenari que el PSC guanyant les eleccions i governant”, ha manifestat, a banda d’assegurar que els socialistes no cauran “en els errors del PP amb la demoscòpia”. “No hem començat a repartir-nos conselleries i ministeris”, ha manifestat en una roda de premsa en la qual ha assenyalat els dos principals partits independentistes com qui haurà també de “decidir” si després del 12-M permeten governar Salvador Illa, davant del “consens demoscòpic” de les enquestes que situen el PSC al capdavant de la cursa electoral.

Ha estat la primera roda de premsa del PSOE per valorar l’actualitat política després que Pedro Sánchez anunciés, ara fa una setmana, que decidia continuar al capdavant del govern espanyol. Amb les eleccions catalanes del 12 de maig a la cantonada, fonts de la direcció del partit assenyalen que la decisió del líder del PSOE de publicar una carta en la qual amenaçava de dimitir no ha pogut perjudicar en cap cas la campanya del PSC a Catalunya. No opinen sobre si ‘suma’, però tenen la convicció que no ‘resta’. Celebren, per exemple, el bany de masses que el president espanyol s’ha fet aquests dies a Catalunya, com quan va participar en el míting de Sant Boi. 

A Ferraz, entenen que el PSC ha de batallar en la recta final d’aquesta campanya electoral perquè aquells catalans que en les eleccions generals del 23-J van optar per votar socialistes (en un marc de vot útil contra la dreta i l’extrema dreta espanyola) també ho facin aquest 12-M. Per altra banda, confien que si el partit de Salvador Illa supera els 40 escons al Parlament el pròxim diumenge, el PSOE aconseguirà una “empenta brutal” de cara a les eleccions europees del 9 de juny.

El PSOE emmarca la polèmica d’Óscar Puente amb Milei en una “conversa distesa”

La portaveu del PSOE també ha estat preguntada en aquesta roda de premsa sobre què opina la direcció del partit sobre les polèmiques paraules del ministre Óscar Puente, en les quals va acusar el president de l’Argentina, Javier Milei, de drogar-se. Es va produir en una “conversa distesa” dins “l’àmbit orgànic” del partit, ha justificat Peña, a banda de considerar que la resposta que ha donat l’administració argentina és “desproporcionada”, redactada amb “la ploma de Vox”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!