Tot indica que el taulell polític posterior a les eleccions catalanes del 12 de maig estarà força enverinat. Les preguntes i els escenaris són diversos tant si l’independentisme acaba sumant majoria absoluta al Parlament com si no. Què passarà si Junts o ERC (o tots dos) queden fora del Govern, amb Salvador Illa com a president de la Generalitat? Continuarien tenint llavors aquestes dues formacions independentistes incentius per mantenir-se com a soci absolutament imprescindible del PSOE al Congrés dels Diputats? La teoria del govern espanyol és que sí, que poden continuar mantenint Pedro Sánchez dempeus a la Moncloa. Altes fonts de l’executiu socialista fan càbales i pronostiquen que l’independentisme no sumarà majoria absoluta al Parlament, cosa que implicaria que el pròxim president de la Generalitat hauria de ser Salvador Illa. I que el PSC governés en solitari. I, a més, que el PSOE podria mantenir republicans i juntaires lligats a la governabilitat espanyola a canvi de contraprestacions.

La teoria del govern de Pedro Sánchez és la següent: Bildu i BNG es troben fora dels governs autonòmics d’Euskadi i Galícia, i estan interessats a pactar amb el PSOE a Madrid a canvi d’incentius; de manera que a Junts i ERC els hauria de passar el mateix. Però aquesta teoria no té en compte que el BNG no ha hagut de renunciar a cap quota de poder important perquè a Galícia el PP governa amb majoria absoluta. I que la gran contraprestació que rep Bildu de participar de la governabilitat espanyola és la seva normalització com a força política després de la lluita armada. A Euskadi, a més, els socialistes bascos governen del bracet del PNB, la formació més votada al País Basc.

Cal tenir sempre en compte que Pedro Sánchez depèn completament d’Esquerra Republicana i de Junts per Catalunya a Madrid; i que Carles Puigdemont ja ha avisat Pedro Sánchez que si Salvador Illa “fa un Collboni” (la suma de tothom contra l’independentisme), la seva estada a la Moncloa pot acabar aviat. No obstant això, el govern espanyol continua confiat que Salvador Illa pot governar la Generalitat en solitari si l’independentisme no suma majoria. “Es poden buscar vots en positiu o abstencions” de Junts o d’ERC per intentar que el PSC governi en solitari, que és el seu format “preferit” d’executiu, segons fonts de la Moncloa. El cas és que aquest escenari implicaria que les dues formacions independentistes ‘deixessin governar’ tant a Madrid com a Barcelona.

En tot cas, el govern espanyol veu pràcticament impossible que a Catalunya torni a configurar-se un nou tripartit entre el PSC, ERC i els comuns. “No hi ha gens d'interès” en aquesta opció “ni d’uns ni d’altres”, assegura un ministre d’altíssima jerarquia del govern de Pedro Sánchez, que també admet sentir encara avui dia “molèstia” amb els comuns per haver dinamitat els pressupostos catalans i, en conseqüència, els comptes espanyols. Sigui com sigui, a la Moncloa insisteixen que no tindria cap sentit una repetició electoral a Catalunya.

L’efecte Puigdemont, un “suflé” a la baixa

Paral·lelament, tot i les diverses enquestes que enfoquen les eleccions a Catalunya en una pugna entre el PSC i Junts, a la Moncloa veuen l’efecte Puigdemont com “un suflé a la baixa” que “ha anat caient”. De totes maneres, i dins de totes les travesses que es fan a la Moncloa, calculen que en cas que l’independentisme sí que sumés majoria absoluta; el taulell polític estaria menys enverinat en cas de victòria de Junts, perquè “Puigdemont és més capaç d’arrossegar ERC” cap a una nova coalició entre les dues principals forces independentistes.

A l’inrevés, amb victòria d’ERC dins del bloc independentista, ho veuen més complicat, en tant que els juntaires ja van sortir del Govern presidit pel republicà Pere Aragonès. A grans trets, el resum que fan a la Moncloa és el següent: “l’important és una victòria del PSC; després, per quant; després, si l’independentisme suma; i qui queda primer”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!