Els canvis que Pedro Sánchez ha fet al seu Consell de Ministres agraden molt a diversos sectors del PSOE que defensen la renovació generacional i la sortida d'alguns veterans del partit, com l'exministre José Luis Ábalos. Són precisament aquests sectors els que ja estan pressionant els seus socis de govern, Podemos, perquè segueixin els seus passos. Segons assegura El Independiente, els ministres de Podemos són el "principal llast" perquè, afirmen, "s'han quedat vells".

Les principals sortides dels ministres socialistes són les de la vicepresidenta primera i ministra de Presidència, Carmen Calvo; el de Transports, José Luis Ábalos; la d'Exteriors, Arancha González Laya, i el de Justícia, Juan Carlos Campo. Entre les incorporacions, destaquen Félix Bolaños, Pilar Llop, presidenta del Senat, i les alcaldesses de Gavà, Gandia i Puertollano, Raquel Sánchez, Diana Morant i Isabel Rodríguez, respectivament. Cap dels ministeris que depenen de Podemos ha quedat afectat. Un dels principals candidats que havia de caure del govern espanyol, segons explicava aquest dijous El Confidencial, era el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, però al final es va salvar.

Podemos seguirà els passos del PSOE?

Els socialistes creuen que els ministres de Podemos s'han de canviar i, de fet, la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, va deixar la porta oberta a una remodelació del sector de Podemos de l'executiu espanyol. Segons les fonts consultades pel citat mitjà, els socialistes creuen que la imatge d'Alberto Garzón o de Manuel Castells "evoquen èpoques passades".

Díaz no descarta "en absolut" la possibilitat que hi hagi canvis en els ministres de Podemos. En una entrevista a la Cadena Ser, Díaz va fer referència a la remodelació del govern que va afectar només la part del PSOE, però no la de Podem: ella mateixa, Irene Montero com a ministra d'Igualtat, Ione Belarra com a ministra de Drets Socials, Alberto Garzón com a titular de Consum i Manuel Castells com a ministre d'Universitats. "Acabem de remodelar en un 50% l'Executiu i ja veurem què passa d'aquí en endavant", va sentenciar, perquè "la política, com la vida, és dialèctica i sempre cal donar noves respostes".

La polèmica amb Garzón

La setmana passada, Garzón, que diverses vegades ha sentit com es qüestiona la importància del seu ministeri, va decidir opinar sobre el consum de la carn i va exposar les seves conclusions en un vídeo de 6 minuts publicat dimecres passat. La producció compta amb manifestacions com ara que "el 14,5% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle provenen de la ramaderia, especialment de les grans granges, mentre que perquè tinguem 1 quilo de carn de vedella es requereixen 15.000 litres d'aigua" i s'acompanya d’imatges contraposades de diferents espais verds —camps, rius, boscos— i indústries de carn o granges de ramaderia intensiva. 

Aquestes declaracions del dirigent d'Izquierda Unida i ministre del govern espanyol van aixecar un gran nombre de crítiques arribades de partits polítics i de professionals del sector ramader. Per la seva banda, el president espanyol es va posicionar sobre la polèmica dient: "A mi on em posin una mitjana al punt... és imbatible".

Segons els socialistes, "en un cap de setmana els d'Unidas Podemos s'han fet antics i vells. S'ha vist clarament que és un projecte fet de la suma de trossos que no es poden moure perquè estan en equilibri".

 

Foto principal (d'esquerra a dreta): Les dirigents de Podemos Yolanda Díaz i Ione Belarra / Europa Press