El ministre de Consum, Alberto Garzón, rebrà aquesta setmana un chuletón de vedella que li enviarà l'alcalde del municipi de Láncara (Lugo), el socialista Darío Piñeiro, després de les polèmiques declaracions en què demanava reduir el consum de carn.

L'alcalde socialista ha retret al també líder d'Izquierda Unida de "no distingir" les explotacions intensives de les extensives, que són majoritàries en la Comunitat gallega. Piñeiro ha argumentat que al seu municipi conviuen "unes 400 explotacions" i que "la majoria" d'elles són de carn. "Aquí produïm carn de qualitat i en extensiu", ha presumit.

D'aquesta manera, Piñeiro enviarà aquesta setmana des de Láncara un chuletón perquè el ministre "pugui veure que la carn de Galícia és una carn de qualitat i que es pot menjar tranquil·lament".

A més de l'enviament de la mitjana, el consell de Láncara va remetre un escrit al Ministeri en què demanava que Garzón "rectifiqués les seves paraules" i el convidava a assistir a la propera Fira de la Ternera Gallega, on podrà "conèixer la realitat de les nostres ramaderies". La resposta del Ministeri no es va fer esperar acceptant la invitació i tractant d'explicar "el sentit real" de les paraules del ministre. "L'OMS ha alertat del risc que té el consum excessiu de carn vermella i que pot traduir-se en infarts, diabetis i en altres tipus de malalties. Menys carn. Més vida", va reivindicar el ministre. 

Segons han apuntat mitjans gallecs, la mitjana que rebrà el ministre sortirà de carnisseria Pintín i haurà estat subministrada per la l'empresa càrnia Champán. Ambdues firmes operen amb el segell de vedella gallega i també s'han mostrat molestes amb les paraules del ministre comunista.

La guerra de la carn

Tot i que la importància d'aquest gest és limitat, ja que Láncara és un petit poble de poc més de 2.000 habitants, sí que aporta el seu granet de sorra al conflicte intern en el si del govern espanyol sobre aquest assumpte. Un conflicte que va iniciar el mateix president Pedro Sánchez, quan va menystenir el posicionament de Garzón ironitzant sobre els seus gustos culinaris. "Què voleu que us digui? A mi on em posin un chuletón al punt… Això és imbatible”, va dir.

També el el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va manifestar el seu rebuig a les paraules de Garzón. "Assenyalar amb el dit el sector carni no em sembla just. La meva opinió és que el sector ramader està sent objecte de crítiques profundament injustes i mereix un respecte pel treball honest que fa per tots nosaltres en l'alimentació i en l'economia", va comentar.

 

Imatge principal: el ministre de Consum, Alberto Garzón / Foto: Efe