El PSOE ha enviat aquest dijous a la Comissió Europea una carta en què informa del canvi de posició d’Alberto Núñez Feijóo sobre Carles Puigdemont. En la missiva, assegura a Brussel·les que el líder del PP s’obre ara a un "pla de reconciliació" amb l’independentisme català. Concretament, es fan ressò de l’off the record que Feijóo va tenir amb alguns periodistes a Galícia, en el qual va admetre que va estar disposat a concedir un indult condicionat a Carles Puigdemont, que va estar estudiant durant 24 hores una llei d’amnistia, i que veu difícil que els jutges espanyols puguin provar que el president de la Generalitat a l’exili va incórrer en un delicte de terrorisme durant el rocés.

La carta sosté que les informacions publicades en infinitat de mitjans de comunicació de l'estat espanyol els darrers dies poden ser "d'interès" per la Comissió Europea, després de la inacabable ofensiva del PP a Europa per deslegitimar la relació del govern espanyol amb l'independentisme. El PSOE insisteix en aquesta missiva que els populars no tenen els mateixos valors en públic que en privat, i que la seva ofensiva contra els pactes de Pedro Sánchez amb l'independentisme manquen de credibilitat. També destaquen que la confessió de Feijóo ha arribat tot just després que Puigdemont, en un article publicat a ElNacional.cat, escrivís que "tot se sabrà" sobre els apropaments del PSOE a Junts. 

 

 

La missiva, signada per la líder dels socialdemòcrates europeus, l'espanyola Iratxe García, es dirigeix al comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, i la vicepresidenta comunitària de Valors i Transparència, Věra Jourová. I també ha estat remesa a la presidenta de la Comissió de Venècia, Claire Bazy Malaurie; el president de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d'Interior del Parlament Europeu, el socialista Juan Fernando López Aguilar; i la presidenta del Grup de Vigilància de la Democràcia, l'Estat de Dret i els Drets Fonamentals de l'Eurocambra, Sophie in't Veld.

Els apropaments del PP a Junts i ERC

Els socialistes han enviat aquesta carta a Brussel·les després que Feijóo admetés, en una conversa informal amb periodistes, que estaria disposat a concedir un indult condicionat a Carles Puigdemont. Va reconèixer que, també a canvi de ser investit president del govern espanyol, el seu partit va estudiar durant 24 hores la possibilitat de pactar amb Junts per Catalunya una llei d’amnistia. Finalment, va admetre que veu difícil que els jutges espanyols puguin provar que Puigdemont va incórrer en un delicte de terrorisme durant el Procés.

Així mateix, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va confirmar que el PP va aproximar-se també al seu partit l'agost passat per explorar el suport de la formació independentista a una investidura de Feijóo com a president del govern espanyol. Fonts dels populars van negar aquesta informació i van rebaixar la seva oferta a tan sols una petició per “deixar governar la llista més votada”. Més tard, en un míting a Galícia, el líder del PP va fer-ne befa: “No descarteu que demà diguin que vaig oferir el Ministeri de l’Interior a Esquerra Republicana i el Ministeri de Defensa a Arnaldo Otegi”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!