El secretari general del PSOE, José Luís Ábalos, ha equiparat aquest dimarts els independentistes amb Vox durant la roda de premsa posterior a l’executiva del partit per analitzar els resultats electorals a Andalusia. Ábalos ha afirmat que “igual que els independentistes no són constitucionalistes, Vox tampoc ho és”, en una crítica a l’acord que PP i Cs pretenen establir amb el partit d’ultradreta per governar a Andalusia.

A preguntes dels periodistes, Ábalos s’ha mostrat bel·ligerant a l’hora d’assegurar que el PSOE “no ha pactat res amb els independentistes” i contraposar aquest fet amb el suposat acord de "les dretes amb Vox a Catalunya".

Ábalos ha fet aquestes manifestacions en plena pugna amb Susana Díaz sobre l’autoria de la davallada electoral que ha donat les claus de San Telmo a la dreta, on la presidenta andalusa acusa Ferraz d’haver-la empès a obviar Catalunya en la campanya, un “error”.

Per contra, públicament Ábalos ha retret a Díaz el disseny d’una campanya on els socialistes espanyols “no hem aconseguit mobilitzar un electorat d’esquerra per plantar cara a l’ofensiva de la dreta”, en una crítica a l’estratègia de Díaz.