El PSOE marca distància amb la decisió de Sumar de presentar una querella al Tribunal Suprem pel posicionament del president i de cinc vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre l'amnistia. "És una decisió que ha pres una força política amb la qual compartim govern de coalició, però és una decisió d'un partit que no és el PSOE", ha afirmat el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, qui en declaracions a la premsa ha volgut recordar que el CGPJ té el mandat caducat. Per altra banda, Pilar Alegría, la portaveu del govern espanyol, també ha remarcat que Sumar és una formació autònoma i s'ha desmarcat de la querella. 

Respecte a la renovació del CGPJ, Bolaños ha afirmat que els socialistes volen apostar pel "diàleg" com a via per renovar el Consell i retornar-li "el prestigi" després de cinc anys de mandat caducat. Per altra banda, aquest divendres, Bolaños es reunirà amb el CGPJ, Vicente Guilarte, per primera vegada després de ser designat ministre de Justícia, ha destacat que el seu objectiu és retornar la "normalitat institucional" a la magistratura. "El que m'agradaria i el que faré els anys vinents és intentar resoldre les coses amb diàleg, s'ha obert una nova etapa", ha manifestat abans d'apostar per establir "ponts" amb el poder judicial.

La querella de Sumar 

Sumar presentarà aquest divendres davant el Tribunal Suprem una querella contra el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, i contra nou vocals de l'òrgan. Segons recull Europa Press, l'escrit de la formació acusa aquests membres de l'òrgan de govern dels jutges d'incórrer en un presumpte delicte de prevaricació administrativa, que comporta inhabilitació d'exercir càrrec públic, per promoure una resolució "il·legal", "arbitrària" i que excedeix les competències del CGPJ.

La formació liderada per Yolanda Díaz atribueix als promotors d'aquesta declaració atorgar-se atribucions que corresponen exclusivament al Tribunal Constitucional, ja que es pronuncia sobre una proposició de llei quan el text normatiu ni tan sols existia ni estava registrat. És més, recrimina en la seva querella que la seva intenció era enviar a la ciutadania "un missatge apocalíptic que només pot contribuir a una crispació social més gran", sobretot quan se'l va dotar de caràcter institucional.

A més, la querella de Sumar també assenyala les divisions que hi ha dins del mateix CGPJ. Es posa el focus en un dels vocals, el progressista Álvaro Cuesta, va sol·licitar desconvocar aquest ple després d'advertir prèviament que era "improcedent" i "il·legal", i va optar per no acudir quan es va mantenir la seva celebració. Per la seva banda, Guilarte s'ha pronunciat sobre la querella i ha sentenciat: "Crec que és una maniobra política que no té gaire sentit. Si estem tots buscant fórmules de pacificació, renovació i consens, doncs no comencem bé". 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!