El PSOE s’ha compromès per escrit amb Esquerra Republicana a aplicar en la seva totalitat la Llei de Memòria Democràtica abans de l’estiu. Els socialistes ho han deixat per escrit en una esmena conjunta signada amb els republicans en la qual s’insta el govern espanyol a prémer l’accelerador, després que ja faci més d’un any que es va aprovar la norma, i encara queden aspectes a posar en marxa. Els republicans han arribat aquest dimarts al Congrés dels Diputats amb una moció —signada pel diputat republicà Francesc-Marc Álvaro, qui n'és el promotor, i també Gabriel Rufián— per exigir el govern espanyol que acceleri la normalització democràtica de l’Estat pel que fa a la memòria històrica. I finalment han arribat a un pacte amb el PSOE per presentar una esmena conjunta. La moció ha tirat endavant per 174 vots a favor i 170 en contra: li han donat suport de totes les formacions que van investir Pedro Sánchez president del govern espanyol (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB, Podemos, el BNG i Coalició Canària) i s'hi han oposat el PP, Vox i UPN.

Els republicans pretenien que la llei de memòria democràtica es desplegués en la seva totalitat en els pròxims tres mesos, però han pactat amb els socialistes col·locar la data al mes de juny Concretament, en el document signat per PSOE i ERC, s’insta l’executiu a presentar al Congrés dels Diputats abans del mes de juny el catàleg de símbols i elements contraris a la memòria democràtica contemplats a l’article 36 de la llei de Memòria Democràtica. Així, els socialistes també es comprometen a presentar a la cambra baixa un informe sobre l’estat actual de la retirada o eliminació de símbols i elements contraris a la memòria democràtica.

Els republicans exigien que els partits puguin reclamar la restitució dels béns i drets confiscats per la dictadura franquista; un procés que a finals de 2023 el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, va assegurar que s’estava culminant. Ara, els socialistes també insten el govern espanyol a presentar un informe abans del juny sobre el compliment d’aquesta qüestió. L’altra de les exigències dels republicans era un estudi sobre suposades vulneracions de drets humans en l’arrencada de la transició; entre els anys 1978 i 1983. PSOE i ERC han signat, doncs, designar durant els pròxims dos mesos la comissió tècnica sobre l’estudi d’aquesta qüestió.

Els socialistes també accepten en aquesta esmena transaccional amb ERC exigir al govern espanyol que remeti abans del mes de juny un informe sobre els avenços en actuacions per reconèixer i reparar les víctimes que van realitzar treballs forçats. També insten l’executiu a informar sobre en quin estat es troba a hores d’ara la creació d’un Banc Estatal d’ADN de víctimes de la guerra i la dictadura.

La llei de memòria democràtica, concretament, va aprovar-se fa 15 mesos. I avui dia encara hi ha molts aspectes de la norma que no s’han posat en vigor. Així ho va denunciar ERC a finals del 2023, i el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, va comprometre’s a donar resposta a les deficiències aplicatives de la norma.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!