La portaveu del Grup Socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha assegurat que ERC "sap, coneix i té" el compromís del PSOE per anul·lar les sentències franquistes. Una mesura que els republicans va posar com a condició per donar suport en el tràmit al Congrés al decret llei per exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos.

En declaracions avui a Telecinco, la portaveu Lastra ha recordat que el PSOE ja va donar suport a una iniciativa del PDeCAT fa un any que instava a anul·lar els tribunals franquistes i les seves sentències però al·lega que PP i Cs la mantenen "paralitzada".

En aquest sentit, també ha apuntat que a finals del 2017 els socialistes van registrar al Congrés una proposició de llei per anul·lar aquestes sentències però, novament, addueix que el govern del PP ho va "vetar".

Ara, amb el PSOE a la Moncloa, la direcció general de Memòria Històrica (sota el paraigües del Ministeri de Justícia) ha dit que vol impulsar una reforma integral de la Llei de Memòria Històrica (de 2007) per aconseguir, finalment, declarar la nul·litat dels tribunals d'excepció franquistes i les seves resolucions i sentencies. Fonts del ministeri afirmen que s'està treballant en aquesta línia.