El PSOE ha cedit a EH Bildu la presidència de la Federació Navarresa de Municipis i Consells (FNMC), coincidint amb les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. L'abertzale Xabier Alcuaz, alcalde de Tafalla, ha estat escollit aquest divendres nou president de l'entitat amb el suport dels socialistes navarresos. UPN s'ha hagut de conformar amb la vicepresidència primera (Alejandro Toquero, alcalde de Tudela) i la segona (María Lecumberri, alcaldessa de Barañáin).

"Aquest és el primer pagament del PSOE a EH Bildu per la investidura de Sánchez", ha denunciat el president d'UPN, Javier Esparza, després de la votació. Per la seva banda, els socialistes han argumentat que es tracta d'assegurar la "col·laboració" entre els ajuntaments de Navarra i el govern foral presidit per María Chivite. Unes explicacions que no han servit a Esparza: "Això és un pagament a la investidura i la resta són contes xinesos". "EH Bildu manté un silenci sepulcral perquè ja té un acord amb el PSOE i ara estem comprovant en què consisteix aquest pacte ocult", ha advertit. 

UPN, contra la investidura de Sánchez

Va ser dilluns quan el president d'UPN va ratificar davant del Rei el seu rebuig a la investidura de Sánchez, perquè portaria implícit un suport d'EH Bildu, ERC i Junts. "És a dir, amb Otegi, amb Puigdemont i amb Junqueras", va afegir. També va deixar clara la seva opció: "Tant de bo que hi hagués repetició electoral". De la mateixa manera, va donar per fet l'acord dels socialistes amb els abertzales davant del silenci dels bascos amb les demandes dels independentistes catalans. És per això que va exigir que s'aclareixi què s'ha negociat perquè ningú amb seny es creu que facin Sánchez president del govern espanyol de "gratis".

La preocupació d'Esparza amb les suposades cessions a EH Bildu és que voldrien annexionar Navarra al País Basc. Es va referir també a l'amnistia, tot confiant que l'estat de dret protegeixi els ciutadans. "Aquí no val tot i la llei ha de ser per a tots. Si es planteja una amnistia o similar, no tinc cap dubte que acabarà judicialitzant l'afer i veurem què és el que opina la justícia espanyola", va dir. Finalment, davant la seva anhelada repetició electoral, es va limitar a afirmar que UPN adoptaria la decisió que correspongués de presentar-s'hi o no en solitari.

 

Imatge principal: Xabier Alcuaz (EH Bildu), nou president de la Federació Navarresa de Municipis / Europa Press