El PSOE s'ha fet enrere i ha assegurat ara que descarta l'ús de les denominades llengües cooficials al Congrés, rectificant així les declaracions que havia realitzat prèviament el seu portaveu al Congrés, Héctor Gómez, on es mostrava disposat a "valorar" la proposta tramitada per Junts al Senat per aplicar-la a la cambra baixa i generalitzar-hi la utilització del català, el gallec i l'euskera.

Al Senat, actualment l'ús de les llengües cooficials està permès per als debats de mocions al ple, i la proposta de Junts, la tramitació de la qual ha rebut suport del PSOE, és universalitzar-ne l'ús a la cambra alta. Al Congrés, no permeten l'ús de les llengües diferents del castellà excepte per expressions i cites puntuals, amb l'argument que no és una Cambra territorial i l'única llengua oficial a tot l'Estat és el castellà.

Ara, després de la decisió del PSOE de tramitar el canvi de Reglament al Senat, les forces nacionalistes i independentistes catalanes havien ressuscitat la reivindicació d'avançar en la mateixa línia al Congrés. I el portaveu socialista hi havia obert la porta: "El que s'ha aprovat al Senat estem disposats a valorar-ho al Congrés". "També és una Cambra en la qual hem de valorar amb altres formacions polítiques i ja veurem com es desenvolupa aquí en el seu tràmit parlamentari", ha afegit.

Tot i la insistència dels informadors, Gómez ha evitat en les seves declaracions, concretar més: "Quan entrem en debat entrarem en els detalls d'aquest assumpte", ha dit. Gómez ha assenyalat que la Constitució espanyola reconeix el "plurilingüisme", de vegades tan "injuriat i agredit", i que el PSOE ho concep com una "oportunitat i una riquesa cultural".

"Des d'aquesta perspectiva, el màxim respecte a la principal llengua d'Espanya", ha puntualitzat, abans d'afegir que el seu partit s'ha "mogut sempre dins el marc del respecte a les llengües que inclou la mateixa Constitució". "Entenem que és un aspecte a considerar també de caràcter cultural de pes, però dins de la responsabilitat que sempre hem tingut, el PSOE no ha governat només durant dos anys, té una trajectòria dilatada i sempre ha respectat aquest marc", ha emfatitzat Gómez.

Però poques hores després d'aquestes declaracions, des del PSOE s'ha difós un missatge descartant l'ús del català i de les denominades llengües cooficials a la cambra baixa: "Davant algunes informacions aclarim que el portaveu ha dit en tot moment que ha de complir-se respecte a les llengües el que marca la Constitució i, per tant, l'ús del castellà al Congrés", diu el text amb el qual han corregit les declaracions de Gómez.