La direcció del PSOE ha obert avui la porta a la dimissió de Susana Díaz al capdavant dels socialistes andalusos, si és necessari per garantir la governabilitat d'Andalusia al marge de Vox. "Tots tenim molt assumit que el nostre paper està subordinat a l'èxit del nostre projecte polític i amb generositat tots estem a disposició de l'organització", ha afirmat el secretari d'organització, José Luis Ábalos, després de la reunió que ha mantingut aquest matí la comissió permanent del comitè electoral, per analitzar els resultats d'ahir.

Al contrari, l'executiva regional del PSOE-A ha fet avui confiança per continuar liderant el partit a Díaz, que ha afirmat que, si hagués perdut les eleccions, hauria dimitit i ha situat el seu objectiu a impedir que el pròxim govern depengui de Vox.

Des de la direcció federal sí que obren la porta a la renúncia de Díaz. En repetides ocasions Ábalos ha parlat de la necessària "regeneració" del partit a Andalusia i ha admès que una eventual dimissió de la presidenta i líder del PSOE-A "forma part de la seva responsabilitat".

"El nostre paper està sempre subordinat a l'èxit del nostre projecte polític i sempre estem a disposició de l'organització que, amb generositat, sempre ens ha atorgat la confiança. Crec que els companys d'Andalusia són prou responsables i intel·ligents per portar endavant el seu procés i aportar el millor de si mateixos", ha afegit, sense prejutjar els esdeveniments que puguin arribar en un procés que es presumeix "molt obert".

Executiva demà

Amb el líder del partit i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la Cimera del Clima a Polònia, aquest dilluns s'ha reunit a Ferraz el comitè electoral del PSOE encarregat de preparar el partit per a les eleccions municipals, autonòmiques i europees de maig vinent. Demà, dimarts, ja amb Sánchez a Madrid, es reunirà l'executiva federal del PSOE per fer una anàlisi més en profunditat del 2-D.

Però aquest mateix dilluns la cúpula del PSOE ha volgut llançar diversos missatges després de la desfeta d'ahir a la nit, en la qual el partit es va deixar 14 escons i més de 400.000 vots en el seu pitjor resultat de la història. El primer és que, malgrat les expectatives frustrades, el PSOE-A ha estat la força més votada i com a tal té la responsabilitat d'intentar formar govern i "liderar la solució de governabilitat que Andalusia mereix i necessita".

Compromís en el procés de diàleg

I en aquest procés de diàleg amb la resta de partits la direcció federal del PSOE "s'hi comprometrà absolutament", així com en el "procés de reflexió" que el PSOE-A obrirà després del 2-D i que ha de contribuir "a la regeneració a Andalusia".

Amb un PP a qui el PSOE veu "molt a gust" anant "a remolc" de Vox, Ábalos s'ha dirigit especialment a Ciutadans, a qui ha instat a decidir "si vol donar suport" als socialistes com van fer en les passades eleccions andaluses de 2015 o prefereix al contrari "embarcar-se en una aventura amb l'extrema dreta".

Susana Díaz Efe

En aquest sentit, Susana Díaz no ha aclarit avui quines seran les seves preferències entorn dels possibles pactes postelectorals, però ha deixat clar que "el normal és que el tercer (per Ciutadans) doni suport al primer (pel PSOE) i que les altres coses són "estranyes". Ha reiterat que es posarà en contacte amb tots els partits constitucionalistes, tret de Vox, amb l'objectiu d'impedir que el pròxim govern de la Junta d'Andalusia depengui de l'"extrema dreta".